Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Седмицата на камерната музика "Константин Илиев" в Добрич с фокус върху славянската музика

Концертната програма на Седмицата на камерната музика "Константин Илиев" в Добрич за 2023 година ще се фокусира върху славянската музика, като ще представи изпълнители от световен ранг с богати творчески биографии. Очаква се музикалният форум да привлече голям брой изпълнители и да даде възможност на публиката да се наслади на камерни музикални изпълнения на най-високо ниво.

Откриването на фестивала ще бъде на 25 април с концерт на Български камерен оркестър - Добрич, който ще бъде дирижиран от Арто Чифчиян. Това ще бъде отлична възможност за публиката да се наслади на музикални произведения от славянски композитори, изпълнени от професионални музиканти.

Програма:

25 април - концерт на Български камерен оркестър - Добрич

Диригент на Български камерен оркестър - Добрич е маестро Арто Чифчиян.

  • Алфред Шнитке - Сюита в старинен стил
  • Панчо Владигеров - Из „Класично и романтично“, оп. 24
  • Игор Стравински - „Аполон Мусагет“

26 април - клавирен рецитал на Иван Янъков

Иван Янъков вече е гостувал на наша сцена през 2019 г. Той е и съосновател на проекта „Четиримата Пианисти” заедно с Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски-младши. Като български пианист и диригент концертната му кариера активно се развива на 4 континента.

  • Цезар Франк - Прелюд, фуга и вариация
  • Йозеф Хайдн - Соната в ла-бемол мажор
  • Фредерик Шопен - Ноктюрно в до-диез минор, посмъртен опус
  • Николай Капустин - Етюд, оп. 40 № 8
  • Добринка Табакова - Ноктюрно
  • Сергей Рахманинов - Вариации по тема на Корели, оп. 42

27 април - концертна изява на струнен квартет „Филхармоника“

Струнен квартет „Филхармоника“ е в състав: Павел Златаров - цигулка, Ана Иванова - цигулка, Милена Златарова - виола, Иван Лалев - виолончело. И четиримата участници в състава са на водещи позиции в Софийска филхармония. От създаването си през 2018 г. квартетът бързо се утвърждава като ярко разпознаваем камерен състав.

  • Милчо Левиев - 7 миниатюри за струнен квартет „Един детски ден. На дъщеря ми Яна“ и Струнен квартет в памет на Паул Хиндемит
  • Антонин Дворжак - Струнен квартет № 12 във фа-мажор, оп. 96 „Американски“.
28 април - концерт на трио

Състав: Кремена Оксенкруг - цигулка, Атанас Кръстев - виолончело и Мартина Табакова - пиано. И тримата са добре познати професионалисти, изнасящи самостоятелни концерти и като солисти на различни формации и оркестри.

  • Бедржих Сметана - Трио № 1 в сол минор за пиано, цигулка и виолончело, оп. 15
  • Людомир Ружицки - Рапсодия за пиано трио, оп. 33
  • Панчо Владигеров - „Песен” за цигулка и пиано и „Есенна елегия”, оп. 15 за пиано
  • Панчо Владигеров - Елегичен романс за виолончело и пиано

29 април, от 11.00 часа - творчески проект „Концерти за малчугани и великани“

Миналата година от проекта представиха „Вълшебната арфа на Яна Дойнова“ и в една приказна атмосфера децата се забавляваха, непринудено научиха много неща за музиката и се докоснаха до истински инструменти – арфа, цигулка, виолончело, китара. Тази година фокусът е разширен - в събота, на тревната площ пред „Мечока Бен“ децата ще се запознаят и забавляват с Ире Васкес от Куба & SunDessi. При лошо време - в Огледална зала „Нели Божкова“.

Абонаментна карта за СКМ „Константин Илиев“ - 10,00 лв.
/за 2023 г. това са 4 бр. вечерни концерти/

За всеки отделен концерт билетите са 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв. Билети ще се продават от 16.00 часа в периода 24 – 29 април / от понеделник до петък вкл. / в залата.

Всички концерти са в Огледална зала „Нели Божкова“ с начален час 18.30 часа, а детският спектакъл на 29-ти април, събота е от 11.00 часа без вход.

Снимката е илюстративна

c