Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

С органов концерт на Мария Славова на 8 декември започват коледните прояви в Добрич

Органов концерт на Мария Славова, с който започват коледните тържества в Добрич, ще се състои на 8 декември от 18.30 часа. В програмата са включени произведения на Йохан Себастиан Бах. Припомняме, че органът, поставен през 1975 година, бе основно почистен и реновиран по време на реконструкцията на Концертна зала „Добрич“.

Soli Deo Gloria (Само на Господа слава) - това е поставила като мото на концерта Мария Славова. За него тя разказва: „SDG – често в края на своите композиции Йохан Себастиан Бах (1685-1750) изписва тези три букви. Всъщност това е абревиатурата на „SOLI DEO GLORIA” („Само на Господа слава”). И наистина когато Бах твори, той не се замисля дали хората в църквата биха разбрали творбите му и дали хористите могат да ги изпълнят. Неговото верую е дълбоко религиозно – той твори в прослава на Бог, това е същността на неговата музика, посвещението на смирения му и отдаден на вярата живот. Органът е инструментът, който Бах е владеел във висша степен съвършено. Със своите изразителни възможности, които в не малка степен биха могли да заменят цял оркестър или хор, органът позволява на Бах да разгърне в пълнота своето полифонично мислене, в общуването си с него той най-ярко разкрива характерните черти на своята артистична натура. Може би именно в органовото си творчество той е най-мощен, виртуозно блестящ и патетически вдъхновен.

В концерта ще прозвучат както произведения, писани в ранните години на Майстора, като Прелюдия и фуга BWV550, където все още личи влиянието на Дитрих Букстехуде и Николаус Брунс, и тричастната Фантазия в Сол мажор, композирана във формата на италианските кончерти гросси, така и пиеси от зрелия му творчески период като голямата До мажорна Прелюдия и фуга BWV 547, датираща около 1744 г., която е последната пиеса, писана от него в този жанр. Включени са и няколко малки коледни хорали от „Органна тетрадка”, на чиято заглавна страница е вписано: „На Всевишния само за слава, на ближния – да се поучава”, която Алберт Швайцер определя като „речник на Баховия музикален език”. Ще бъдат изпълнени още две пиеси от Бах - светлия, идиличен Пасторал във Фа мажор и Алабреве в Ре мажор - по същество двойна фуга, чиято строга величавост ще сложи финал на концерта“.

Мария Славова е родена в Добрич. Първите си уроци по пиано започва в ранна детска възраст при Надежда Анкова. Завършила е СМУ „Добри Христов” в гр. Варна и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в гр. Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активно концертира като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина. Сътрудничи с различни хорови и инструментални състави. В цялата страна изнася самостоятелни органови концерти и в партньорство с известни музиканти. В момента е пианист - органист в Камерен оркестър „Дианополис“, Ямбол.

Билети за концерта се продават на касата на Концертна зала „Добрич“.

c