Понеделник, 17 юни 2024

17.06.2024

Последвайте ни

С 25-метров трибагреник беше открита Хоротеката в село Бранище (СНИМКИ)

Огромен трибагреник, най-голямото добруджанско хоро и много емоции на уникалното фолклорно събитие, което се провежда за десети път в с. Бранище

С внасянето на впечатляващ по размери трибагреник, носен от 26-има души, започна Дететото издание на Хоротеката в село Бранище. То бе дълго 25 метра.

Кметът на село Бранище Димитър Димитров приветства на десетата хоротека Бранище 24. „Хоротеката, която се наложи и превърна в традиция. Хоротеката, която вече десет години ни събира тук. Хоротеката, която получи популярност и признание във всички краища на България, даде старт и инициатива на много такива. Тя има една единствена цел – да запазим магията на  българското хоро. Хорото не е само магия. То е и обич, емоция, заедност и сила, която може да ни обедини, като се хванем ръка за ръка. Хорото няма цвят и политика. То е доверие и единение. Своеобразно послание към големите политици, че само заедно, хванати ръка за ръка, можем да изведем България от кризата“, посочи кметът на село Бранище.

Кметът благодари за неуморния труд, издържливостта, всеотдайност и желание на колектива на народно читалище „П. Р. Славейков“, на кметството на село Бранище, на хората с висок морал и финансова възможност, и на кмета на Община Добричка Соня Георгиева, без чиято подкрепа Хоротеката би била невъзможна.

„Уважаеми гости и танцьори, почитатели на българското хоро, благодаря ви за присъствието. Както в миналото, така и днес българското хоро е неделима част от нашите традиции. А те са създадени, за да помним откъде идваме. Нека пазим магията на българското хоро, да не я забравяме, а да я предаваме на следващите поколения, за да ни има нас, и България“, пожела Димитър Димитров.

„Този уникален фолклорен празник  е едно от значимите събития, залегнали в културния календар на Община Добричка. Казвам уникален, защото Хоротеката в Бранище е единствената по рода си в страната с голямото добруджанско хоро, което за десети път ще се извие по контурите на картата на България. Радващо е, че всяка година празникът печели все по-голяма популярност и привлича нови и нови изпълнители. Това безспорно е прекрасен начин за опазване и популяризиране на културното ни наследство“, каза в приветствието си кметът на Община Добричка Соня Георгиева.

„Продължавайте да бъдете пазители и посланици на българското народно творчество, на добър час и успех на всички“, пожела кметът Соня Георгиева.

c