Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

РЗИ Добрич с указания за преосвидетелстването при срочни решения на ТЕЛК

Регионалната здравна инспекция в Добрич даде указания във връзка с подаване на документи за редовно преосвидетелстване на лицата, които имат срочни експертни решения на ТЕЛК.

Те се налагат във връзка с промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, обнародвани през януари тази година.

От РЗИ посочват, че всички лица, които имат срочни експертни решения и подлежат на редовно преосвидетелстване, ако желаят могат да подават  заявление – декларация за преосвидетелстване поне 3 месеца преди изтичане срока на експертното им решение, за да не загубят своите права.

Необходимите документи за преосвидетелстване от ТЕЛК се подават не по-късно от три месеца преди да изтече срока на предходното Експертно решение, в РКМЕ (Регионална картотека на медицинската експертиза) към РЗИ-Добрич на адрес: гр. Добрич, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 57, лично от лицето или от законните му представители/упълномощени лица, с представяне на документ за самоличност за справка на място, или чрез лицензиран пощенски оператор.  

Необходимите документи са:

- Медицинско направление от личен/лекуващ  лекар или медицински протокол от Лекарска Консултативна Комисия за ТЕЛК, които се издават задължително в електронен вид  и се въвеждат служебно в ИБД/ИСКМЕ от изпращащия лекар.  Направлението/протоколът се предоставя на лицето в хартиен вид, с подпис и печат на лечебното заведение;

- Актуални Медицински документи, доказващи здравословното  състояние на лицето (ако има налични)  за предходните 12 месеца;

- Заявление-декларация – попълва се в РКМЕ – на хартия, лично от лицето или от законния /упълномощения/ му представител или електронно  - с квалифициран електронен подпис (КЕП) на адрес: https://ibd.mh.government.bg/;

- Производствена характеристика от работодател (ако лицето работи).

Подадените документи се насочват по служебен път към ТЕЛК на „МБАЛ Добрич“ АД. ТЕЛК уведомява лицето дали ще се произнесе с Експертно решение след преглед или само по представената медицинска документация, както и за датата, на която ще бъде направено това. В случай, че е необходимо представяне на допълнителни изследвания и консултации, ТЕЛК уведомява лицето за това обстоятелство с писмо.

Телефон за връзка по въпроси, свързани с подаването на документите -  058/601 078.

Работно време на РКМЕ към РЗИ- Добрич - всеки работен ден от 08.30 ч до 14.30 ч

c