Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

РЗИ Добрич препоръчва бутилирана вода в районите с мътна вода от чешмите

РЗИ-Добрич препоръчва в домакинствата, където водата от водопроводната мрежа е видимо мътна, за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа. При ползване на вода от резервни съдове, същата преди консумация следва да се преварява, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Както Про Нюз Добрич по-рано днес съобщи, инспекторите за взели проби от водата, която тече в чешмите в града, след сигнали, че е мътна вследствие на обилните дъждове. От РЗИ-Добрич са взели 7 проби вода от пунктове при крана на потребителя. Те ще бъдат анализирани по физико-химични и микробиологични показатели.

Резултатите по физико-химични показатели сочат, че пет от седемте проби са с отклонения от здравните изисквания за цвят и мътност на водата.

Две от пробите са в нормите. Едната е взета от пункт в зона Стефаново, който снабдява с вода жк Добротица и местност „Гаази Баба“, а другата е от зона Добрич-запад, водоснабдяваща района след жп гара юг и кв. Рилци.

Продължават изпитванията по микробиологични показатели, като от РЗИ уверяват, че населението ще бъде информирано допълнително за резултатите.

 

c