Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

РЗИ Добрич: Морето в Албена и на плаж Кранево-юг е чисто, няма проблем за къпане

Здравните власти препоръчват засега да се ограничава къпането в района на аварията - при пункт Кранево-централен

Излязоха резултатите от пробите на морска вода, взети от здравните власти във връзка с възникналата авария на колектора на пречиствателната станция за отпадни води в Кранево. Те са взети на 21 юни, както от района на аварията на плаж Кранево-централен, така и от съседните на аварията зони за къпане – Албена и Кранево-юг. Изследвани са по микробиологични показатели ешерихия коли и чревни ентерококи.

В тази връзка от РЗИ – Добрич уведомяват, че пробите от пункт Албена и от пункт Кранево-юг отговарят на здравните изисквания по показателите и водата може да се ползва за къпане.

В района на аварията - се установява наличие на чревни ентерококи и ешерихия коли, като резултатите вероятно са повлияни от възникналата аварийна ситуация в района на заустване на пречистените отпадни води от ПСОВ „Албена“. Поради наличието на установено локално краткотрайно замърсяване на водата за къпане препоръчваме да се ограничава къпането в района на аварията.

Днес отново са взети проби, като на 25 юни предстои също да бъде извършено пробовземане по планирания за сезона за къпане график.

РЗИ Добрич ще осъществи учестен мониторинг за двата показателя в района на аварията с цел проследяване на показателите и установяване на състоянието на водите за къпане в района до тяхното подобряване в съответствие с нормативните изисквания.

Снимката е илюстративна

c