Неделя, 13 октомври 2024

13.10.2024

Последвайте ни

Румен Радев в Албена: Настоящият ВСС не може да отговори на високите обществени очаквания

Обществените очаквания към новия главен прокурор да възстанови чувството за справедливост са огромни, като в тази важна мисия той следва да се ползва с високо обществено доверие, а това изисква  легитимност на неговия избор. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в отговор на въпрос за единствената номинация в процедурата за избор на главен прокурор.

„Настоящият Висш съдебен съвет, след всичко, което натвори, не може да отговори на високите обществени очаквания, защото нееднократно демонстрира, че е подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости“, подчерта президентът като допълни, че ВСС е демонстрирал това и с последното си решение да издигне само един кандидат за поста на главен прокурор. Държавният глава посочи, че настоящите и бъдещи народни представители трябва да си дават ясна сметка, че навременното избиране на членовете на тези важни органи, какъвто е и ВСС, не е въпрос на желание или възможности, а е тяхно конституционно задължение. „Това трябва да стане възможно най-скоро, за да не попадаме в тази ситуация, в която се намираме в момента“, подчерта Румен Радев.
 
„Нека като обица на ухото да виси споменът за сглобката, която вместо да изпълнява Конституцията, реши да я променя и днес ние берем отровните плодове от това посегателство“, каза още държавният глава. Той допълни, че със самата процедура, така както са я започнали кадровиците на съдебната система, и смятат да я продължават – с един кандидат, всъщност гарантират не друго, а излагането й на риск. Те постигнаха едно нещо – отново да създадат напрежение не само в професионалните среди, а в цялото общество и по този начин да изложат на риск и самата процедура, и да нанесат сериозен пореден удар върху тази система, която е изключително важна за държавността, допълни Румен Радев.
 
Запитан за хода на предизборната кампания и възможността за съставяне на правителство след вота държавният глава заяви, че не само българското общество, а и самите политически партии ще спечелят, ако поне за няколко дни загърбят темата кой  е по-лош и отворят големия дебат как ще направят така, че ако вземат властта, България да бъде по-сигурна, по-силна, по-успешна и по-богата.
 
В коментар на думите на премиера на РСМ Християн Мицкоски, че е готов да разговаря с българския президент за вписването на македонските българи в Конституцията на югозападната ни съседка, както и за членството на страната в ЕС, Румен Радев напомни многократно заявяваната от него готовност за диалог с югозападната ни съседка. Но е изключително важно да правим  разлика между диалог и преговори, подчерта държавният глава.

„Преговорите между България и РСМ приключиха през юли 2022 г., когато двете страни подписахме Двустранния протокол по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество“, припомни президентът. Ако говорим за диалог, каза държавният глава, той следва да се води основно между РСМ и Европейската комисия и трябва да бъде на базата на приетата по същото време преговорна рамка за РСМ с пълно единодушие от всички държави членки, както и от правителството на РСМ. „И то диалог по условията, които трябва да изпълни Северна Македония, така че да започнат преговорите за членство в ЕС“, посочи още президентът. По думите му България може да помага в този процес така, че РСМ по-бързо и ефективно да изпълни условията, и да поеме уверено по своя европейски път.
 
Румен Радев посочи също така, че е обяснил всичко това на премиера Виктор Орбан и допълни, че тук нямаме  нужда от никакво посредничество. „Нещата са ясни, просто РСМ трябва да изпълни тези изисквания, поставени от ЕС“, заяви държавният глава.

c