Неделя, 13 октомври 2024

13.10.2024

Последвайте ни

Президентът Румен Радев към кметовете в Албена: Общините - това са хората, българските граждани

Президентът на Република България Румен Радев откри Годишната среща на местните власти, която започна в курорта Албена. Той подчерта все по-утвърждаващата се роля на НСОРБ като представителен и авторитетен глас на българските общини, незаменим посредник, а в много случаи - фактор във взаимодействието между хората по места и централните власти.

Право пропорционално на връхлитащите ни кризи и на клонящата към пандемичност политическа нестабилност расте Вашата сила, но и Вашата отговорност. Именно в тези години на кризи Вие се превърнахте в олицетворение на българската държава. Хора, които гарантират устойчивост на политиките за хората. Последна опора“, подчерта президентът на Републиката Румен Радев.

Държавният глава за пореден път обърна внимание, че тази растяща отговорност към кметовете не е свързана все още със съответните нормативни гаранции, така че  местната власт да има необходимите правомощия и инструменти, за да отговори на очакванията на хората.

Президентът заяви, че гаранция за просперитет и устойчиво развитие е умението на всички конституционни закрепени нива на властта да работят заедно при пълна равнопоставеност. „Местната власт е конституционно затвърдена. Тя обаче трябва на много по-ранен етап да участва в разработването и прилагането на политики, а не да се явява изпълнител на решенията на централната власт“, подчерта той и добави, че ако като общество ние ясно сме осъзнали, че има нужда от ангажирани и инициативни граждани, на законодателно нива този равнопоставеност трябва да бъде гарантирана.

Румен Радев открои сериозните природни бедствия, които сполетяха редица български общини – от опустошителни дъждове до унищожителни пожари и изтощително безводие. На този фон решаването на един от „вечните“ проблеми на общините – този с развитието на ВиК сектора, загубите на мрежата и неспособността за управление на европейски проекти, изглежда почти обречен.

Вече за всички е ясно, че тези природни бедствия и кризи се превръщат в едно неизбежно ежедневие. Ясно ни е, че пожарите ще бъдат последвани от наводнения и този цикъл се повтаря. Това идва да ни напомни не само за климатичните промени, но и за последствията от оттеглянето на държавата от средните и малки общини, от занемаряването на стратегическата инфраструктура, от загърбването на задълженията на държавата при преодоляване на последствията от кризи, обърна внимание Румен Радев.

Време е да се предприемат не само дългосрочни мерки за справяне с климатичните промени, но и за преодоляване на последствията от бедствия.  Трябва да има ясни механизми за отговорност на централната власт към вас, общините. Щом няма децентрализация, отговорността е изцяло на централната власт, в това число и нейното обезпечаване като материален и човешки ресурс“, изтъкна Президентът.

„Има и кризи глобални, има и кризи национални. Свидетели сме на дълбоко тектонично разместване на геополит пластове, на ожесточаващи се военно-политически конфликти, които променят архитектурата на сигурността и икономиката. Националните политически кризи - тази продължителна българска невъзможност да се състави редовно правителство и деградиращото функцииониране на националния парламент, пилеят ценно историческо време. Това сваля все по-голяма тежест въру плещите на българските общини.

Президентът изрази надежда местната власт да остане все така настоятелна в търсенето на решения за важните проблеми: финансовата децентрализация,  кризата във ВиК сектора, демографските проблеми, достъпа до лекарства и медицинска помощ в малките места, Планът за възстановяване и устойчивост, който интересува и общините, и бизнеса, и гражданите.

По мнение на Радев, сред темите, които трябва да влязат в дневния ред на местната власт, са  изграждането на съвременна градска среда, която да смекчава негативното въздействие на интензивното затопляне, съхраняването и развитието на културно историческото наследство като стимул за икономическа активност, развитието на международното сътрудничество и привличането на опит и инвестиции от партньорите. Не на последно място президентът Радев открои важността на развитието на инфраструктурата за развитие на младите хора. Общините, в партньорство с общини от Европа, трябва да оказват по-силен натиск върху изпълнителната власт.

Според него е нужна промяна на амбициите, на отношенията вътре в общините и на взаимоотношенията между институциите. Важно е при решаването на наболелите проблеми, националният интерес да бъде вписван в общите европейски приоритети.

Благодаря, че прекарахте България през тези кризи, всеки според своите възможности. Желая мъдрост, за да предизвикате ефект при използването и най-малките възможности“, обърна се президентът Румен Радев при откриването на Годишната среща на местните власти.

c