Роботи и чужденци запълват липсата на кадри в туристическия бранш в област Добрич
Непал, Индия, Киргизстан и Бангладеш стават банка за кадри в туристическия бранш у нас – българите заминават в чужбина

С наближаването на летния сезон по Северното Черноморие хотелският и ресторантьорският бранш вече прави първите стъпки в подготовката за посрещане на туристите. Въпреки ранните записвания, увеличаващия се интерес от страна на поляци и румънци и новите рекламни кампании в региона, хотелиерите и ресторантьорите остават изправени пред редица предизвикателства – кадрови дефицит, ръст на разходите и липса на устойчива държавна политика в сектора.
В Кранево хотелите вече са в етап на ранни записвания, но реалната подготовка ще започне, когато времето се затопли. "В момента сме на етап планиране и записване", заяви Станислав Димитров, управител на хотел „Кристел Парк“. Основният контингент от туристи в курортното селище се състои от българи, румънци, молдовци, украинци, руснаци, беларуси и поляци.
На национално ниво се очаква засилен интерес от страна на полските туристи, които още през миналата година бяха сред най-многобройните летовници. "Колегите в момента са в Румъния, за да провеждат рекламни кампании в райони, близки до границата, защото знаем, че уикендите при нас са румънски – хората палят колите и идват", коментира Димитър Димитров, член на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на регионалното представителство в област Добрич.
Недостигът на персонал остава ключов проблем за сектора, като работодателите са принудени да търсят служители от различни страни по света. "Работим както с български ученици, така и с украинци. Миналата година имахме персонал от Бангладеш, а тази година сме заявили 16 човека оттам", посочи Станислав Димитров.
Търсенето на кадри се разпростира до екзотични дестинации като Индия, Непал и Киргизстан, но дори и това не решава проблема с текучеството. "Персоналът, който обучаваме, остава при нас два-три месеца и след това заминава в чужбина", обясни Димитър Димитров.
Роботи сервират и чистят в ресторант в Тюленово (ВИДЕО и СНИМКИ)
Затова много хотели и ресторанти започват да залагат на модернизация и автоматизация, като се внедряват роботизирани машини и изкуствен интелект. "Заделяме средства за дигитализация, защото нямаме избор. Все повече вървим към намаляване на човешкия персонал и използване на технологии", допълни Димитър Димитров.
Увеличението на ДДС за ресторантьорския сектор от 9% на 20% също оказва сериозен натиск върху бизнеса. "Това е грешка, която държавата прави, защото туризмът и без това не получава особена подкрепа", смята Станислав Димитров.
Димитър Димитров обаче уточнява, че за хотелите промяната няма да доведе до рязко покачване на цените, тъй като резервациите са направени още през есента. "Ние продадохме нашия продукт още септември-октомври, когато започнаха ранните записвания за сезона. Цените са обявени без ДДС и няма как да ги променим сега, защото няма да е коректно към клиентите", коментира той.
Въпреки това, в сектора предстои преизчисляване на реалната финансова тежест от увеличените разходи. "Все още не знаем каква ще бъде цената, която ще платим. Очакваме приемането на Бюджета за 2025 година, за да видим дали ще има някакви средства за подпомагане", допълни Димитров.
Хотелиерите и ресторантьорите в региона са категорични, че партньорството с държавата е формално и не води до реална подкрепа за сектора. "Нашето партньорство не е с държавата, а с асоциациите и сдруженията в туризма. Министрите се сменят през месец, всеки идва със собствена политика и ние всеки път трябва да обясняваме какво се случва", заяви Димитър Димитров.
В Кранево, освен икономическите предизвикателства, бизнесът се сблъсква и с инфраструктурни проблеми. "Надяваме се държавата най-накрая да оправи заустването на отпадните води и ВиК системите, за да не се тревожим, че тровим хората с некачествена вода", каза Станислав Димитров.
Въпреки трудностите, местният туристически бранш разчита на усилията си и на малко късмет, за да изкара успешен сезон. "На нас ни трябва чистота и малко късмет", заключи Димитров.









