Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Референдум ще реши да се строят ли вятърни централи до 15 села в община Добричка

Кметът Соня Георгиева ще инициира референдум във връзка с инвестиционното предложение за изграждане на вятърни електроцентрали, което засяга землищата на 15 села в община Добричка.

Това съобщи тя след проведеното по нейно настояване днес обществено обсъждане във връзка с инвестиционното намерение на „Златия Грийнен“ ЕООД. То изисква започване на процедура по изменение на Общ устройствен план на общината за обособяване на територии за добив на електроенергия от вятърни електроцентрали.

Процедурата касае землищата на 15 населени места – Тянево, Божурово, Долина, Житница, Златия, Камен, Козлодуйци, Ловчанци, Лясково, Малка Смолница, Миладиновци, Росеново, Орлова могила, Самуилово и Смолница.

На обсъждането присъстваха председатели на земеделски кооперации, арендатори, кметове и кметски наместници, жители на общината, а целта бе да бъдат проучени нагласите на населението във връзка с инвестицията.

„Срещата премина под знака на силно поляризирани мнения "за" и "против". Поради това и високия обществен интерес ситуацията ме задължава при официално постъпило инвестиционно намерение да използвам всички законови възможности като кмет и да организирам Референдум, с чието решение ще се съобразят и инвеститорът, и гражданите“, посочи Соня Георгиева.

c