Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Разследват полицай от Добрич по сигнал за нанесен побой над 15-годишно дете (СНИМКИ+ВИДЕО)

Обвиненият полицай отказа да коментира случилото се. Преди година срещу него имаше разследване за домашно насилие

Юнжел Рушидов  от село Коларци подаде сигнал за това, че 15-годишниият му син Рушел е бит от полицейски служител от ОД на МВР в Добрич. Това се е случило на 5 август в село Коларци, Тервелско.

Въпросният служител на полицията е от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към ОД на МВР.

Юнжел и семейството  му живеят в Англия. По време на отпуска си се върнали в България. Въпросния ден момчето излязло да се срещне с двама негови приятели Алчин и Джан, от същото село. Трите момчета ритали топка на една от по-големите улици в селото, по която не се движат автомобили. Около тях е играело дете на около 4 години. При играта Рушел неволно ударил с топката малкото момченце, което също играело пред дома си.

„Това дете излезе отзад. Да. Тогава. Тогава просто случайно го ударих с футболната топка, по ръката. И то започна да плаче. Аз отидох. Отидох при него и му казах: "Имаш ли нужда от нещо като вода или нещо друго?” То просто започна да плаче и отиде при баща си. Тогава аз и моите приятели решихме да отидем до магазина, да си вземем напитки и други неща. И тогава баща му ме видя. Той каза: "Ела тук, ела тук! И после каза: "Защо удряш детето ми?” И това е единственото нещо, което успях да разбера. Аз бях като, не знам, никакъв български. И той просто започна да ме удря и само ме удряше по лявата ръка и лявото ребро. Тогава баща ми, тогава той ми каза, каза ми да отида да извикам баща ми. И аз извиках баща ми. И тогава баща ми започна да говори с този човек. В този момент се почувствах много ядосан и слаб“, разказа битото момче.

„Детето не се чувстваше добре и веднага посетихме Спешното отделение на МБАЛ Добрич, където беше прегледано и освидетелствано от съдебен лекар“, каза бащата. 

„Не беше разкървавен, но беше стресиран, не можеше да си поеме въздух. Налагал го е под мишниците, мъчил се е да го души. Другите деца са били свидетели.

"Детето е стесирано. То не е виждало такова насилие нито на улицата, нито вкъщи. И останалите деца са стресирани. Те също учат в Англия.  Моят син играе във футболен клуб в Англия, където ги учат на феърплей. След тази случка детето се затвори, не иска да излиза навън да играе. Дори не се храни, както преди", сподели Юнжел.

Съдебният лекар е установил кръвонасядания на шията, лява мишница и лява гръдна половина. Той посочва, че установените травматични увреждания са резултат на удари с или върху твърди, тъпи предмети и биха могли да се получат по време и начин, както сочи пострадалият. Това е било съпроводено с болка и страдание, без разстройство на здравето.  

Бащата е подал сигнали към Районна прокуратура Добрич, към РПУ Тервел, към министъра на вътрешните работи, към Дирекция “Вътрешна сигурност” в София и Областна дирекция на МВР в град Добрич.

„Сигналите вече са подадени и очакваме някакъв резултат“, каза Юнжел Рушидов. „Ами, как може да се почувства един баща, след като синът му, който е непълнолетен, е пребит от служител на реда“, отговаря риторично на въпроса ни.

Про Нюз Добрич се свърза с полицейския служител, за да потърсим и неговото гледна точка. Той категорично отказа да коментира отправените спрямо него обвинения. Във връзка с това, че при разследването той е отрекъл да е извършил побоя, за което свидетелствали майка му и брат му, той ни насочи към пресцентъра на МВР.

Говорителят на Областната дирекция на МВР съобщи, че по случая е извършена проверка. Материалите са докладвани в прокуратурата. Тя ще прецени има ли данни за престъпление. На въпрос дали полицаят е отстранен от работа, обясни, че няма как да бъде отстранен, ако няма административно наказание.

По случая е възложена проверка от Районна прокуратура Добрич, ТО Генерал Тошево, която към момента е приключила. Предстои наблюдаващият прокурор да се произнесе с окончателен прокурорски акт в законоустановения срок, съобщи за Про Нюз Добрич говорителят на Районната прокуратура Даниел Илиев.

Той съобщи, че е установено, че на 5 август пострадалото момче и още две деца са играели в село Коларци в парк, който наричат булеварда. Играели са на топка. В един момент детето на въпросния полицейски служител е минавало с колелото, учело се да кара колело. Тогава пострадалото момче е ритнало топката и го е ударило по ръката. Малкото дете се прибрало вкъщи, споделило на баща си какво се е случило. Според твърденията на пострадалото дете, неговия приятели и баща му, полицейският служител се е саморазправял, като е нанесъл няколко удара с юмрук и се е опитал да го души. Съответно  полицейският служител, неговата майка и брат му отричат. Казват само, че той се опитал да потърси обяснение от детето защо е ударило сина му с топката. Но понеже детето живее в Англия, не може да говори български, говори само турски и английски, и не са успели да се разберат. Впоследствие са дошли бащата на пострадалото дете и са провели разговор, разменили са си реплики на висок тон. Няма подаден сигнал на тел. 112. В района няма установени камери за видеонаблюдение, сочи още разследването.

Полицай от Добрич пребил съпругата си, заплашвал я с убийство

Срещу същия полицай имаше и друг сигнал - за това, че на 29 септември 2022 г. е пребил съпругата си, като е имало и отправени закани за убийство. Тогава беше извършена проверка от полицията и материалите изпратени на Районна прокуратура Добрич. На съпругата беше издадена заповед за незабавна защита.

По този случай има постановен отказ за образуване на досъдебно производство от 31.01.2023 год. на наблюдаващия прокурор, който е приел, че в хода на проверката не са събрани достатъчно и категорични данни за извършено престъпление от общ характер.

c