Петък, 02 август 2024

02.08.2024

Последвайте ни

Радостина Жекова: С оставката на зам.-министъра исканията ни към правителството не спират

Зърнопроизводтелите настояват за осигуряване на украинската помощ от над 300 млн. лева и за още около 40 млн. лева неправомерно спрени екосхеми

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на земеделието е освободена Таня Георгиева. В молбата ѝ като причина за напускането са посочени лични причини, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Таня Георгиева

Преди седмица след заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, проведено в Добрич, беше обявено, че са готови на протест, който да затвори цяла България, ако не се изпълнят исканията им. Едното от тях беше оставката на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева „поради проблеми, които касаят не само сектор зърнопроизводство, а и целия земеделски бранш“, заяви тогава Илия Проданов, председател на НАЗ.

Става въпрос за неизплатения втори транш по т.нар. украинска помощ на обща стойност 300 милиона лева, който земеделските стопани чакат от септември, но все още няма официални гаранции за него.   

След подадената и приета днес оставка обаче остават другите искания на земеделските производители, които продължават да са в готовност за масови протести. 

От Добрич НАЗ алармира: Земеделският сектор „гори“ заради некомпетентни хора в МЗХ

„В края на миналата и началото на тази седмица имаше изключително много изказвания по темата за т.нар. украинска помощ. Изключително важно е колегите да получат уверението, че това ще бъде изплатено септември, така, както беше разписано в споразумението, което имаме с тогавашното правителство“, коментира пред Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на НАЗ.

„Другото изключително важно, свързано с Държавен фонд „Земеделие“, са неправомерно спрените разплащания по отношение на екосхемите, които са компенсаторни плащания. Трябва да бъде разгледан всеки един казус и да бъдат изплатени там, където са неправомерно спрени, защото има много такива. Веднъж говорим за осигуряване на украинската помощ, която е над 300 млн. лева и втори път – за още около 40 млн. лева неправомерно спрени екосхеми“, добави тя.

„С оставката нашите искания към правителството не спират. Има страшно много работа по отношение на отваряне на приемите за напояване. Има много сериозна работа с МОСВ, успоредно с МЗХ“, каза още Радостина Жекова.

По-късно стана ясно, че със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на земеделието и храните е назначена д-р Лозана Василева, считано от 5 август. Нейната кандидатура е по предложение на министъра на земеделието и храните Георги Тахов.

Лозана Василева е доктор по аграрна икономика. Придобива научната си степен в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Има и специализация по биоземеделие в Университета Южна Бохемия в Чехия.

От 13.07.2023 г. до момента д-р Лозана Василева е заместник изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. От май 2017 г. до май 2021 г. д-р Лозана Василева е заместник-министър на земеделието с делегирани ресори Програма за развитие на селските райони, Програма за морско дело и рибарство и Национална лозаро-винарска програма. Отговаря за ДФЗ и за Националната служба за съвети в земеделието. През август 2014 г. д-р Лозана Василева е назначена за изпълнителен директор на ДФЗ, а през ноември същата година става заместник изпълнителен директор на институцията. От 2003 г. до 2004 г. работи като старши експерт по агростатистика в Областна дирекция „Земеделие и гори”, гр. Пазарджик. От 2009 г. оглавява Областната дирекция на ДФЗ, гр. Пазарджик.

c