Радостина Жекова: Очкаваме добра реколта в Добруджа, но природата има последната дума

Разговаряме с Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и утвърден земеделски производител от региона на Добрич. Тя е активен глас в сектора и от години работи както на полето, така и за подобряване на условията и политиките в българското земеделие.
Темата на днешния разговор е състоянието на есенниците след зимния период, перспективите за пролетната сеитба и основните фактори, които ще определят добивите през настоящата година.
През последните дни температурите паднаха под нулевата граница, заваля и априлски сняг. Има ли култури, които пострадаха?
Минусовите температури и снегът през последните дни сериозно стресират рапицата, пшеницата и ечемика, което неминуемо ще доведе до редуцирани добиви. Въпреки че някои култури са по-издръжливи, комбинацията от студ, пестициди и климатични аномалии създава условия, при които възстановяването е трудно, а щетите – неизбежни.
Минусовите температури удариха земеделието в Добруджа: загубите изглеждат неизбежни
Какво е състоянието есенниците след зимата и повишаването на температурите?
Това, което се случи след снеговете през март – минаха ниски температури, които направиха поражения. Вижда се прижълтяване на посевите по полетата. Това не е притеснително – посевите ще го преживеят. Но като цяло, годината е сравнително добра по отношение на влагозапасеността, имайки предвид последните 3–4 години. Нещата на полето, поне по отношение на пшениците, преди последните студове, изглеждаха спокойно.
Този стрес, който се получава от ниските температури, макар и да не убиват растението – ще повлияе ли по някакъв начин на добивите?
Да, има полета, които ще бъдат редуцирани. Там, където аз забелязвам, говорейки си с колеги и наблюдавайки собствените си посеви, има полета, които са доста стресирани от ситуацията. Дали това ще коригира добива? Според мен – да. Не в степен, която ще бъде заплашителна, но ще има корекция надолу.
Почвите достатъчно запасени ли са с воден ресурс?
Казвам „да“, но го казвам в сравнение с последните 4 години, които имаме. Дали трябва още влага? Определено – да. Предвид горещите лета и липсата на валежи, ние трябва да натрупаме още почвена влага, за да можем по някакъв начин да преживеем. Защото знаете, че една от основните култури в Добруджа е царевицата, а за да преживее царевицата – със сигурност трябва още влага.
От какво зависи крайният добив на продукцията и състоянието на почвите и културите засега вещае ли добри резултати?
Към този момент – да. Добивите се формират от изключително много фактори. Основният фактор е това, което природата ни подава като температури и валежи. Миналата година беше доста емблематична – изключително суха пролет, март и април – и в крайна сметка един май месец, който беше с приятно ниски температури и изключителни валежи, даде невероятна глътка въздух на пшениците и пожънахме неочаквани добиви при пшеницата. До април смятахме, че сме ги загубили. В този смисъл, наистина нещата по отношение на добивите са много комплексни.
Във връзка с пролетната сеитба – вече започна ли и ако не, кога се очаква да започне?
На места вече има машини, които сеят, но това е изключително рядко. Това, което ние по традиция спазваме, е събиране на температура на почвата. Има колеги, които предпочитат да използват влагата, която в момента е натрупана, и това, че има някаква възможност за сеитба, но поне към този момент мисля, че е нелогично и би затруднило покълването и поникването на слънчогледите и царевиците. Доста е рано за сеитба.









