Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Ръчно изработени мартеници в Добрич със запазена българска традиция

В продължение на 26 години Теодора Митева изработва ръчно традиционния български накит от червени и бели конци – мартеница. Използва предварително боядисана прежда, закупена от Чирпан, регион, известен с качествената си вълна. На нейния щанд, разположен в центъра на Добрич, се предлага широка гама от мартеници, украсени с различни елементи, вдъхновени от българските обичаи, традиции и история, като чан, здравец, обърната подкова и древни прабългарски символи.

Теодора работи със сина и дъщеря си, които споделят нейната страст към традиционното българско изкуство. Те се стремят всяка година да предлагат нови елементи на своите лоялни клиенти, които се връщат година след година в търсене на нещо уникално за носене. Гордее се, че всяка година създава нови модели, предлагайки на клиентите си качество, разнообразие и количество.

Доволна е от продажбите си , тъй като има редовни клиенти, които я търсят. Тя изработва мартеници през цялата година, като работи върху нови дизайни, тъй като творческият ѝ процес никога не спира.

Профилът на клиентите на ръчно изработените мартеници обикновено се състои от хора с по-големи финансови възможности или такива, които си поставят за цел да купуват качествено изкуство. Цените на мартениците на Теодора варират в зависимост от дизайна, тъй като изработката на всяка мартеница изисква поне един час работа. Други мартеници на пазара, които се изработват от два конеца и се нанизват с 5-6 мъниста, са по-малко трудоемки и по-евтини. Мартениците на Теодора се изработват от внимателно подбрана вълна и се обръща внимание на всеки детайл.

Няма тенденция при избора на конкретна мартеница, тъй като всичко е субективно и зависи от предпочитанията и стила на клиента. Понякога има и по-необичайни желания и Теодора си спомня, че е изработила мартеница с формата на тенис ракета и топка или на мече, прегърнало сърце.

Героите от популярни филми, особено детските, също са много търсени. Теодора често получава поръчки за мартеници с герои от анимационното телевизионно предаване "Paw Patrol". Популярни са и мартеници и украшения с елементи от корпоративни марки.

Българските баби обичат да обсъждат подробно как ще изпратят закупените от тях мартеници на близките си, къде ще ги изпратят, какво харесват получателите им и са изключително разговорливи, демонстрирайки истински интерес към хората, за които купуват мартеници.

През годините дизайнът и цените на мартениците се променят. Теодора е занаятчийка с творческа визия, която продава своите уникални изделия и сувенири на фермерския пазар в Добрич, както и на Коледния и Великденския пазари. Тя влага усилия в запазването на българските традиции, които продължават да процъфтяват година след година, привличайки както нови, така и верни клиенти.

c