Четвъртък, 15 август 2024

15.08.2024

Последвайте ни

Против изграждането на ветроенергийни паркове се обяви Общинският съвет в Генерал Тошево

В нарочна декларация Общинският съвет заявява категоричната си подкрепа на населението и браншовите организации против изграждането на ветроенергийни паркове на територията на община Генерал Тошево

Общински съвет в Генерал Тошево се обяви против изграждането на ветроенергийни паркове на територията на общината.

На последното си заседание Общинският съвет прие декларация във връзка и по повод заявени инвестиционни намерения за изграждането на ветроенергийни паркове на територията на община Генерал Тошево.

В документа се посочва, че „така заявените инвестиционни намерения са в противоречие с принципите, заложени в Дългосрочната програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на Община Генерал Тошево за 2021-2031 год., съгласно която приоритет е осигуряването на балансирано оползотворяване на местния потенциал от възобновяеми енергийни източници за намаляване на вредните емисии в атмосферата и опазване на околната среда“.

Противоречие е налице с обществената нагласа, която в израза си цели опазване на плодородната земя на Добруджа като твърде ценен ресурс на общината и на нейните жители.

Липсва опазен и подкрепен обществен интерес, който да е обоснован и установен от инвеститорите, напротив съзира се само и единствено обслужване на частен финансов интерес.

„Общински съвет Генерал Тошево осъзнава отговорността от изпълнението на своите функции и работи с първостепенен приоритет за защита на интересите на населението и устойчивото териториално развитие, което е в съответствие с положената от общинските съветници клетва“, се казва още в декларацията.

С нея Общинският съвет заявява категоричната си подкрепа на становището на населението и браншовите организации от различни сектори, изразено против изграждането на ветроенергийни паркове на територията на община Генерал Тошево.

Както Про Нюз Добрич вече писа, германска компания планира строителството на ветроенергиен парк от 70 ветрогенератора с височина до 300 метра в землището на пет села в община Генерал Тошево.

Инвеститорът на проекта “ВПД Уинд 1 ЕООД”, регистрирана във Варна, e еднолична собственост на германската компания WPD, специализирана в проектирането, разработването, изграждането и оперирането на ВЕИ проекти (ветроенергийни и соларни паркове на сушата).

„ВПД Уинд 1 ЕООД” иска да строи ветрогенератори, които значително надхвърлят параметрите, разрешени за други ветрогенератори в района. Затова компанията е внесла в община Генерал Тошево искане за изменение на действащите Подробни устройствени планове – План за застрояване (ПУП-ПЗ) с промяна на основните технически характеристики на съоръженията (височина на кулата, диаметър на ротора и номинална мощност). 

Номиналната мощност на всеки ветрогенератор ще бъде 10 МВ при сега одобрени от общината параметри на други проекти от 3 МВ. Височината на кулата ще  бъде до 200 метра при одобрени – до 140 метра, диаметърът на ротора – до 200 метра при одобрени – до 112 метра. Общата височина на ветрогенераторите ще бъде 300 метра при одобрени за останалите – до 196 метра.

Това не е единственият проект на германската компания в област Добрич. Тя планира изграждането на ветроенергиен парк  край Балчик, в община Добричка.

c