Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Протестът на рибарите става безсрочен, всяка събота ще затварят международния път край Каварна

Протестиращите поискаха оставката на заместник-министъра на околната среда и водите Петър Димитров

Десетки рибари от Крайморска Добруджа, както и от съседните области днес се събраха отново на входа на Каварна, за да блокират за част международния път Дуранкулак-Варна.

Организаторите обявиха, че от днес протестът става безсрочен и ще се провежда по два маса всяка събота, докато не е реши проблемът с достъпа на рибарите до морето през залива Болата.

Те настояват

Включиха е рибари и собственици на плавателни съдове. „Имаме право да не сме съгласни с опитите да се промени предназначението на брегозащитните бетонни съоръжения, където доскоро бе пристан за риболовни лодки и кораби до 15 метра. Това, че държавата абдикира и престана да почиства наносите, вследствие на което се образува пясъчна ивица, не дава право да ни забранят достъпа и възможността да влизаме в морето“, заявяват протестиращите.

Исканията им са:                                                            

1. Възстановяване на стария или изграждане на нов слип позволяващ безопасно  и безплатно пускане на малки плавателни съдове. Преустановяване на санкционирането на гражданите ползващи залива Болата за достъп до морето за своите плавателни съдове.

2. Забрана за паркиране на МПС и кемпери и поставяне а фургони и палатки върху пясъка. Определяне на зони за къмпингуване.

3. Изграждане на зони за паркиране, тоалетни, душове за плажуващите туристи.

4. Незабавна оставка на зам.-министър Петър Димитров.

c