Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Пропаднало е съоръжение за отводняване на свлачище край Балчик

Към момента ситуацията със свлачищата в района на Балчик е спокойна, увери заместник-кметът Димитрин Димитров

Едно от съоръженията, което отводнява системата за укрепване на свлачище Сборно място край Балчик, е пропаднало. Това е установила комисия от „Геозащита“-Варна, която е извършила оглед на свлачищата в района, съобщи за Про Нюз Добрич заместник-кметът Димитрин Димитров.

Едната шахта е разрушена и не изпълнява функциите си да отводнява. В момента няма опасност за вилите, но са нужни мерки и се търси решение да бъде възстановявена. Трябва да се направи ремонт за отводняването на вертикалните шахти, посочи той.

Специалистите на „Геозащита“ не са посочили да има проблеми във връзка със свлачището в района.

В другия проблемен участък, край Албена, където свлачището се активизира миналото лято, водите са отведени и на този етап няма движение. В началото на сезона ще се наблюдава за повърхностни води. Министерство на регионалното развитие и благоустройството е възложило прединвестиционно проучване. Предстои проектиране на укрепването.

По отношение на свличането на пътя в района на Фиш-фиш между Балчик и Албена Димитров обясни, че има проект за укрепване на свлачището и се очаква  финансиране от държавата. Общината има проектна готовност за укрепване, актуализираната предварителна оценка възлиза вече на 12 милиона лева, а обещаното финансиране от държавата все още го няма.

Към момента ситуацията със свлачищата в района на Балчик е спокойна, увери Димитрин Димитров.

Над 830 са свлачищата у нас, сред най-активните са в Албена и "Фиш-фиш"

Към настоящия момент у нас активни са общо 830 свлачища, от които 437 са в градове, села, вилни и курортни зони и са потенциална опасност за живота и имуществото на жителите. Още 895 са с висок потенциал да се събудят, 545 от които са в населени места. 

Сред най-активните съвременни свлачища през последните години са 20-те свлачища по протежение на пътя от Златни пясъци до Кранево и свлачищата в Албена и във Вилна зона „Фиш-Фиш“ в Балчик.

Двегодишният Адриан загина, затиснат от свлачище на Овчаровски плаж

В края на юли 1997 година, още ненавършилият три годинки  Адриан Викторов Петров почина от свлачище на Овчаровски плаж между Балчик и Албена. Аутопсията установи, че детето е починало в резултат на асфиксия - задушаване от притискане на туловището, съобщиха тогава от Съдебна медицина в Добрич. С тялото на единственото си дете за Велико Търново отпътуваха и родителите Таня и Виктор Петрови, които били на 9-дневна почивка със сина си в станцията на „Свилоза“ - Свищов край Балчик. Тогава Овчаровският плаж беше затрупан от свлачище.

Преди две десетилетия свлачището при „Моби дик“ край Албена уби двама - художника Христо Господинов /Печката/ и счетоводителката Дора Христова

Преди близо 20 години  под свлечената земна маса намериха смъртта си собственикът на „Моби дик“, художникът Христо Господинов /Печката/ и главната му счетоводителка Дора Христова.  Тогава само за минута  кал и камъни се стовариха върху четири бунгала, където нощували собственик и работещите в заведението. Тогава беше посочено, че свлачището е било провокирано от дъждовете в последните два-три дни. Според данни на варненската метеорологична служба предния ден във Варна и близкия район са се излели 80-100 л/кв.м. Най-проливно е валяло в Шабленско - до 133 л/кв.м.

След свлачище вили в зона "Фиш-Фиш" се свлякоха към морето

През 2015 г. свлачищните процеси във вилна зона "Фиш-Фиш" между Балчик и Албена доведоха до това, че с метър и половина се свлякоха две вили в района на "Златна рибка". За няколко седмици  свлачището се е активизирало и земната маса се е свлякла с около метър и половина. Разместени земни пластове има и по съседните улици в района. Още през август предходната година собствениците на застрашени имоти са уведомени от Община Балчик, че имотите са опасни за обитаване. Опасните участъци са били сигнализирани. За щастие, жертви и пострадали при това свлачище нямаше.

Наемателят на “Моби дик” и съпругата му са били затрупани от свлачище

В 10,34 часа на 9 август 2022 година земна маса и дървета се срутиха върху заведението „Моби дик“ по плажната алея, извън курорта Албена. Свлачището помете конструкцията му и го премести чак на брега. Затрупани бяха 63-годишният наемател на заведението и 61-годишната му съпруга. Но те имаха шанса да бъдат спасени. Макар и с травми, опасност за живота им няма, уверяват лекарите. Според предварителна информация продължителната суша е една от причините за тежкия инцидент.

 Снимката е от свлачището при "Моби дик" през 2022 г.

c