Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Производстото на пъпеши в Българево е традиция и поминък (ВИДЕО)

Производството на пъпеши е от съществено значение за около 20 местни производители в каварненското село Българево. То е основен поминък за 5-6 местни фамилии, които успешно продължават традициите в отглеждането на тези специфични плодове. За 15-та поредна година в селото се проведе и Празник на пъпеша, специално събитие, посветено на сладкия и ароматен плод.

Кметът на селото Георги Янев пожелава здраве и успех на местните производители, които усърдно се занимават с отглеждането и производството на пъпеши. По думите му тази култура изисква внимание и грижи, тъй като пъпешът не може да се съхраняват дълго време след брането си, за разлика от динята. Затова е важно да се осигури своевременна реализация на продукцията, за да не започне да се разваля.

Според местните производители, като Атанас Ламбов, отглеждането на пъпеши изисква голям труд и внимание. В зависимост от вида на семената, те се сеят директно в земята или се използва разсад. Процесът на сеене и отглеждане на разсада изисква усилия като копане и поливане, особено когато времето не е на страната на земеделците и липсва дъжд.

Едно от предизвикателствата, пред които се изправят производителите на пъпеши, е свързано с реализацията на реколтата. Когато има изобилие от плодове, често се налага да се продават на по-ниски цени на изкупвачи, което може да окаже влияние върху печалбите на земеделските стопани. Това е причинено от ограничения в складирането и консервацията на пъпешите след брането им.

Независимо от трудностите, село Българево с гордост продължава своята традиция в отглеждането на пъпеши. Производителите се радват на широко признание за своя продукт, който е известен не само в района, но и сред чужденците. Надеждата е, че опитът и меракът за земеделие ще бъдат предадени на следващите поколения, които също ще се занимават с производството на пъпеши, продължавайки тази важна част от идентичността на Българево.

c