Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Приемат колективни заявки за "Празник на гърнетата - кулинарната академия на Добруджа"

На официалната интернет страница на община Крушари са публикувани Регламент за Празника и форма на заявяване на участие. Организаторите канят читалищни колективи, формални и неформални групи, индивидуални участници, да се включат със своя гозба на вкусния празник. За пръв път тази година ще бъде присъдена награда "Златното гърне" за ястие, приготвено на място пред гостите и участниците в празника. Постни и месни ястия, чорби, милини, сладкиши, ракия, вино, салати, мезета, баници, питки са категориите, в които може да представите своя майсторлък. Денят е 24-и юни, началото е в 10 часа. 

Празникът на гърнетата има конкурсен характер. Право на участие имат всички, съхранили стари рецепти на автентични добруджански ястия - чорби, печива, варива, салати, сладкиши, пити, погачи, баници.

Специализирано жури от професионални кулинари ще оцени предоставената кулинарна продукция, като на отличените ще бъдат връчени грамоти и предметни награди. Критериите за оценка на журито са свързани със степента на  автентичност на  ястието, оригиналност на рецептата, креативност на аранжировката.

След приключване на дегустацията всички представени ястия ще могат да бъдат предложени на гостите на Празника.

Народно читалище, колектив или група, представило се с най-оригинална етнотрапеза и автентични вкусотии, ще бъде отличено с парична награда.

Участниците имат право сами да изберат вида на представеното ястие -  чорба, сладкиши, тестени продукти, печива, млечни продукти, като задължителното условие е приготвеното да бъде представено в глинен съд, чугунен тиган, глинен сач, керамично гърне, чувен, тавичка. Няма ограничения за вида на ястието и броя, с които един участник се представя. Задължително е всяко ястие да е придружено с писмено  наименование (етикет), както и рецептата, по която е приготвено. 

c