Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Пресъздадоха Каварненското въстание, потушено с жестокостта на Баташкото клане (СНИМКИ и ВИДЕО)

Над 1000 души са загинали, а хиляди са загубили имота си в събитията от юли 1877 г.

Под силни топовни изстрели и мирис на барут в Каварна бе пресъздадено малко познатото на съвременниците ни Каварненско въстание – събитие, в което са загинали над 1000 души, а хиляди са загубили имота си в събитията от юли 1877 г. 

За втора поредна година община Каварна инициира и организира възстановка по повод годишнината от Каварненското въстание, съизмеримо с Баташките събития, каза Пенко Георгиев, директор на Исторически музей Каварна.

„През далечната 1877 година каварненци се самоорганизират в защита срещу 3-хилядната башибозушка орда, която настъпва към града и повече от 20 дни се сражават и отбраняват своите къщи, своето имущество, живот и чест. Като ръководител на това въстание е Андрей Василев-Амира“, „разгърна“ той страниците на историята.

Той успява с изключителен талант и чувство за тактика да организира отбранителните позиции на защитниците. Събитието днес връща лентата към 22 юли 1877 г., когато редовна войска с две оръдия напада град Каварна и защитниците са разгромени. Голяма част от тях бягат в близката Калиакра, укриват се в пещерите. Имат засвидетелствани над 1000 жертви.

Еранос Ераносян, който е наречен „избавителя“ от признателните каварненци, изпраща телеграма до представителите на Великите сили за това, че градецът Каварна гори, християнското население е подложено на сеч и насилие и, ако някой не вземе мерки, това ще е краят на града. На същия ден, 22 юли, два крайцера пристават в пристанището на Каварна под командването на египетския принц Хасан и 30 египетски моряка слизат на морето и предвождани от Еранос Ераносян влизат в града, прекратяват безчинствата, за което той получава куршум в челото и загива на място.

„Така че, неговите действия, действията на посланиците успяват да спасят града от пълно унищожение. Това е идеята на тази възстановка. Да отдадем дължимото на хората, отдали живота си за нашата свобода, за това, този град днес да го има. Андрей Василев Амира е от малкото, които живеят до 103 години, получават признанието на своите съграждани и за негова чест е издигнат паметник на центъра на града“, каза Пенко Георгиев.

Драматичните събития бяха пресъздадени от „46-ти пехотен Добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“, със съдействието на община Каварна. Над 90 възстановчици със собствени оръжия и ушити по автентични образци униформи и дрехи от далечната епоха ще допринесат за  историческия реализъм от онова бурно и тревожно време.

След края на възстановката кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева удостои с почетни грамоти всички клубове, участвали в събитието. Те бяха от цялата страна.

c