Петък, 19 юли 2024

19.07.2024

Последвайте ни

Преди убийството с нож в парка на Добрич полиция издирвала психоболния Марин, не го открила (ВИДЕО)

Лежал в затвор на Острова. У нас влизал и излизал от психиатричните болници. Има множество сигнали за извършени от него престъпления

Марин Пламенов Добрев е задържаният за убийството с нож в парка на Добрич на 7 март 31-годишен мъж. Това обявиха на брифинг днес Окръжният прокурор Радослав Бухчев, директорът на Областната дирекция Старши комисар Цветан Пировски и Районният прокурор Петко Тухчиев.

Срещу него е образувано досъдебно производство за убийството на 56-годишния Живко Маринов на 7 март в градския парк. Първоначално е задържан за 24 часа, след това и до 72 часа във връзка с разглеждане на постоянната мярка, като вчера с решение на Окръжния съд му е наложена мярка “задържане под стража“.

Стана ясно, че срещу Добрев през 2023 година са били образувани три досъдебни производства във връзка с постъпили сигнали - за нападение с нож и опит за палеж.

При едното, на 21 януари, пострадалият получил прободна рана във врата. Имало е опасност за живота му. Бил е настанен в УМБАЛ „Света Марина“, където е лекуван. „Въпреки наличните данни за евентуална съпричастност на Добрев, пострадалият не го е разпознал, нямало достатъчно доказателства за повдигане на обвинение и разследването е спряно“, каза Радослав Бухчев.

На 28 януари 2023 г. е получен сигнал, че пред гаражи в жк „Балик“ непознат нападнал друг гражданин с нож, който обаче му оказал отпор и се отдалечил. Пострадалият обаче заявил, че не желаел „да дава показания, да подава жалба, да бъде притесняван повече по случая“. Досъдебно производство за закана с убийство.

Третото – за опит за палеж на  28 януари 2023 г., запалване пластмасови бутилки върху лек автомобил. Случаен гражданин загасил огъня, а подпалвачът е установен. Назначена е била съдебно-психиатрична експертиза, заключението е, че извършителят не може да носи съдебна отговорност. Настанен е от 29 януари до 28 февруари 2023 в Центъра за психично здраве в Добрич. Изписан е във връзка с постановено лечение 4 месеца в Психиатричната болница в Карвуна.

На 25 февруари около 19 часа отново е получен сигнал за нападение с нож. Пострадалият е получел порезна рана в областта на десния бицепс. Образувано е досъдебно производство.

Раненият млад мъж заявил, че няма да може да разпознае нападателя си. Полицаите обаче се сетили за случая отпреди година и на следващия ден отишли при Добрев, който е бил задържан. Доказателствата са били косвени и не са били достатъчни за задържането му, обясни окръжният прокурор.

Следващите един-два обаче са намерени записи, на които се вижда Марин. Те са показани на баба му, която е единственият му близък, и тя го разпознава. Започва подготовка за настаняване в Психиатричната болница, но униформените не могат да го открият, въпреки че 14 пъти са посетили дома му, адреса на баба му, както и магазина, който посещава.

Така се стига до удара с нож и убийство.

Още около 22 часа вечерта е задържан в дома му, а на следващия ден е  привлечен като обвиняем за убийство, извършено по хулигански подбуди. С определение на съда му е взета постоянна мярка задържане под стража

Марин има тежка семейна съдба - първо губи майка си, после брат си, а след това и баща си. Остава на грижите на баба си, но се измества и живее сам. Никой не е полагал грижи за него, за да се лекува.

За времето от 2016 до юли 2022 година по данни на Центъра за психично здраве в Добрич 6 пъти е бил настаняван за лечение. От края на януари 2023 г. - 3 пъти е хоспитализиран.

Има и присъди – през февруари 2022 г. за кражба, извършена от 2018 г., а през декември 2020 г. във Великобритания за притежаване на оръжие и кражба е осъден на 5 месеца и 18 дни, които излежал в затвор в Ливърпул.

Все още не е установено точно с кой нож е извършено. При претърсването са иззети няколко ножа.  Баба му също е предала един нож, за който твърдяла, че внукът й ходел с него. Както Про Нюз Добрич вече съобщи единият от нападнатите – Емилиян Рачев, твърди, че ножът е бил ловджийски, с острие 15-16 сантиметра.

Марин се държал добре към жените. Обяснявал, че се страхува мъж да  не го нападне. Чувал гласове. Твърдял, че убитият в парка Живко Маринов му направил забележка, че употребява алкохол в парка.

Преди да отиде в парка той бил откраднал бутилка водка от магазин в центъра на града. Алкохолната му проба била положителна. Тестът за дрога обаче бил отрицателен. Твърдял, че от септември миналата година не е употребявал наркотици.

Днес на среща на прокуратура и полиция са набелязани мерки за обединяване на делата по досъдебното производство и възможно най-бързото му приключване. Ще се преценява дали за наръгванията ще бъде обвинен за телесни повреди или опит за убийство.

Назначена е съдебно-психиатрична експертиза. Ако тя покаже, че е разбирал свойството и значението на извършеното и може да носи наказателна отговорност, ще бъде предаден на съд. В противен случай, ще бъде изпратен на принудително лечение, като срокът е 6 месеца, но може да бъде увеличаван.

c