Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

По-богат културен живот ще има Добрич след ремонта на Органовата зала

След ремонта на Органовата зала Добрич ще се радва на по-богат културен календар и повече прояви в областта на танцовото изкуство, каза на заключителна пресконференция по проект „Обновяване на културна инфраструктура – зала „Добрич“ заместник-кметът Росица Йорданова.

Преди това дюшемето и подиума, който бе неотменна част от органа, бяха едно цяло, поради което в залата не можеха да бъдат канени танцови състави, припомни тя. „Сега това е преодоляно, като е направена работна фуга между самата сцена и органа“, добави Йорданова.

На 22 юни 2021 г. Общината град Добрич подписа административен договор за изпълнение на проекта в 24-месечен срок. „Обновяване на културна инфраструктура – зала „Добрич“ е на стойност 3 272 308 лева, от които европейското финансиране е в размер на 1 243 429 лева, 219 428 лева са националното съфинансиране, 918 368 лева е собственият принос на Община град Добрич и 891 080 е комбинираната подкрепа с комбинирана подкрепа с финансов инструмент с финансов мениджър „Регионален фонд за градско развитие“ АД.

Ремонтът включва редица строително-монтажни дейности, сред които подмяна на дограмата, почистване и фугиране на камъка на фасадата, нова настилка пред централния вход, полагане на топлоизолация на всички външни стени без вътрешна каменна облицовка, ремонт на покрива и отводнителната система на всички гримьорни, спомагателни помещения и коридори.

В зрителната зала е положен изцяло нов мокет, седалките са ремонтирани и претапицирани, компрометираните от течове стени и тавани са напълно ремонтирани, обогатено е сценичното осветление, старите чугунени радиатори са подменени с панелни; гипсовите пана и окаченият таван са почистени и боядисани, дървената ламперия е почистена и обработена с пожароустойчив грунд. Емблемата на залата - органът, е почистен и настроен. 

Подобрена е и достъпността за хора с увреждания – пред централния вход е монтирана рампа за инвалидни колички, на партерния етаж има тоалетна за инвалиди със специално санитарно оборудване, монтиран е осемместен асансьор, а в зрителната зала са обособени места за хора с инвалидни колички.

Обектът е въведен в експлоатация на 15 май т. г., като остава да бъде реновирано паното пред входа на залата, за което ще са нужни около 50 дни, каза Росица Йорданова.

Общината възнамерява да открие залата с празничен концерт на всички общински състави – Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, Български камерен оркестър – Добрич, който тази година навършва 55 години, Духов оркестър – Добрич, който отбелязва 60-годишен юбилей, и хор „Добруджански звуци“, каза заместник-кметът д-р Емилия Баева. Проявата ще се състои в навечерието на 25 септември и ще бъде част от празничната програма за Деня на Добрич, допълни тя.   

Снимки: Община град Добрич

c