Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Писателката - пътешественик от Добрич Емилия Милушева представя новата си книга

Премиера на новата пътеписна книга „Да погалиш хоризонта“ на Емилия Милушева ще се състои на 20 декември от 17.30 часа в Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич. Събитието е с участието на поетесата Петранка Божкова.

Авторът на ”Да погалиш хоризонта”, Емилия Милушева е истински пътешественик. Тя ни води с душата и сърцето си на непознати места и ни оставя с усещането, че сме били там и искаме да се завърнем отново.

В предговора към изданието, тя споделя: „С настоящата книга отново ще се  разходим до любопитни кътчета на нашата планета, някои неописани досега от български пътешественици. Затваряйки очи, и досега с лекота изплуват спомените ми за огромните Драконови дървета на остров Сокотра, които плачеха с червени сълзи! За маори със страховити, татуирани лица, чиито гласове препускаха в неспирен бяг през сънищата ми... За  огнената стихия на вулкана  във Вануату, която изгаряше тялото ми и превръщаше сетивата ми  в клокочеща лава... За галопиращия по петите ми страх, когато трябваше да се закрепям и изкачвам  400 метра отвесна скала без никаква подготовка... За оня полудял от мощта  си ураган в Индийския океан, който превърна няколко острова в банкрутирало  пространство... За  онези малки, черни чудовища насред Пасифика, които се превърнаха в едни от най-симпатичните ми приятели... За златната душа на Мианмар и неговите изящни  храмове...

“Да погалиш хоризонта“ е следващата стъпка по земното кълбо след „Да пребродиш хоризонта” – с  много обич и благоговение  към всяко кътче на прекрасната ни планета.  Тези  разкази  се родиха  като мираж по местата, където много от вас навярно са  искали да бъдат! Като приказка за мечтите, пълна с щастие и късмет! Пътуването носи промяна в светогледа и така израстваме. Пътувайте и се оставете да достигнете и да погалите хоризонта!“

Емилия Милушева завършва Езикова гимназия с преподаване на немски език „Гео Милев“ в Добрич. През 1990 г. се дипломира с магистърска степен в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност българска и немска филология. До 1994 г. работи в радио „Свободна Европа“ в София. Междувременно завършва Международни икономически отношения в УНСС. Заради работата на съпруга си живее няколко години във Виена, а след завръщането си в България става представител на немска търговска фирма до 2006 г. От 2007 г. до есента на 2022 г. живее със семейството си в Африка. През това време се занимава с благотворителни проекти и инициативи, участва в организацията на събития, представящи културата на различни страни по света. В момента живее в Рим, Италия.

 

c