Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

До дни ще бъде облекчено преминаването през ГКПП „Йовково“

До няколко дни ще бъде пуснато в експлоатация ново трасе с дължина около 100 метра, което ще облекчи трафика през граничен контролно-пропускателен пункт „Йовково“, съобщи областният управител на Добрич Здравко Здравков.

Съществуващият двулентов път, по който в момента преминават едновременно влизащите и излизащите от България, ще стане еднопосочен – само за напускащи пределите на страната ни. Около 400 метра от него, от пункта към Генерал Тошево, се ремонтират – полагат се три изцяло нови асфалтови пласта. Дейностите са на стойност около 330 000 лева по договора за зимно поддържане и ще приключат до дни. Входящият трафик пък ще минава само по новото 100-метрово трасе, което ще бъде изкърпено.

„За последната година по данни на агенция „Пътна инфраструктура“ през това КПП са преминали над 100 000 автомобила. То е едно от най-натоварените в България и имаше нужда от належащ ремонт, за който аз направих над 25 срещи в агенция „Митници“, агенция „Пътна инфраструктура“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството“, каза Здравков. Той припомни, че за последен път пунктът е ремонтиран през 2004 година.

В рамките на десет дни най-вероятно ще започне и следващият етап – ремонт на пътя към Добрич през Генерал Тошево, допълни областният управител.

Йордан Кулев, директорът на Териториална дирекция „Митници“ – Варна е поел ангажимент да се намерят средства за още един кантар, за да се отворят две тежкотоварни линии, каза още Здравков. По думите му понастоящем се обработват около 140-150 камиона на денонощие. Всеки един обаче преминава през по-щателна проверка от румънските власти, която е причина за наблюдаваните опашки по границата, обясни той.  

c