Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Международния ден на хората със синдром на Даун

На 21 март светът отбелязва Международния ден на хората със синдром на Даун. На този ден обуваме различни шарени чорапи, за да покажем, че сме съпричастни с хората със синдрома.

Английският невролог и фармацевт Джон Лангдън Даун, чието име носи синдромът в наши дни, описва през 1866 първия случай на този синдром, като самостоятелен, разграничен от останалите заболявания и увреждания.

Едва през 1959 г., 63 години след смъртта на Даун, френският генетик Жером Льожон установява причините за синдрома: той открива, че във всяка клетка на носителите на синдром на Даун има по 47, вместо обичайните 46 хромозоми, т.е. при една от хромозомите се наблюдава утрояване (тризомия) вместо удвояване, но не успява да открие коя е тя.

По-късно се доказва, че изменението настъпва именно в 21-вата хромозома. Изследванията на механизмите на образуване на тризомията сочат, че синдромът на Даун се унаследява.

За първи път този ден е отбелязан по време на световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година.

Всяко дете със синдром на Даун има реален шанс да води един пълноценен и сравнително независим живот. Осигуряването на необходимите медицински и физиотерапевтични грижи, целенасочените занимания още от първите дни на бебето, всекидневният контакт с любящи близки, помощта на специалисти логопеди и психолози стимулират разгръщането на възможностите на тези деца. Хората със синдром на Даун могат успешно да се реализират във всички области на живота. Децата успешно се справят в училище, младежи се обучават във висши учебни заведения, работят, изявяват се в сферата на изкуствата – стават художници, музиканти, артисти.

 

 

c