Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

От 2 до 93-годишни изпълнители участват във фестивала „Песни и танци от слънчева Добруджа“ край Дебрене

Повече от 2 000 изпълнители на възраст от 2 до 92 години ще се представят в 54-ото издание на фолклорния фестивал „Песни и танци от слънчева Добруджа“ край село Дебрене, който се провежда днес Началото на най-мащабното събитие в културния календар на Община Добричка ще бъде дадено в 9.30 ч. от кмета Соня Георгиева. Поздрав към всички участници в международното събитие ще отправят децата от детската градина в село Одърци.

На пет естради в местността Славната канара край село Дебренеще излязат изпълнители на автентичен и обработен фолклор от България, Румъния, Украйна –певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли.

За участие в събора са регистрирани 57 певчески групи, 22 танцови състава, една група за народни обичаи, повече от 64 индивидуални изпълнители на песни, 12 инструментални изпълнения. Във форума ще се включати осемдетски танцови и певчески групи и две детски градини.

Българските участници са от областите Добрич, Варна, Силистра, Ловеч и Русе.Международното участие включваНароден вокален ансамбъл „Българска роза“ към Бановски дом на културата – град Одеса, Колектив за народни танци „Карнавал“ – град Одеса, Образцов фолклорен ансамбъл „Цветень“– град Одеса, Колектив „Прайд Денс център“ – град Билгород, Образцов хореографски състав „Пирует“ – град Билгород, Танцов състав и певчески групи към Дома на културата „Карсиум“, община Хършова.

Най-малкият участник е само на 2 години. Това е Жени Живкова от Детска градина „Първи юни“ в село Бранище.Най-възрастният участник е 93-годишниятАнтон Иванов от Пенсионерски клуб „Европейски гласове“ в Добрич. Самодейците ще  бъдат оценявани от петжуриращи екипа, които ще наблюдават изпълненията им на петтеестради.

c