Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Оръжия и униформи от Руско-турската война показват в музея в градския парк в Добрич

Военните действия са представени с над 120 гравюри, снимки и картини

Изложба на оръжия, униформи и снаряжение от Руско-турската Освободителна война представят Регионалния исторически музей и РК „46-и пехотен Добрички полк” към НД „Традиция”. Експозицията е посветена на 145-годишнината от Освобождението на България от османско робство. В нея са показани автентични оръжия, използвани по време на войната  и реплики на униформи, изработени в пълно съответствие с оригиналите.

Медали и лични вещи на опълченци от фонда на добричкия музей допълват експозицията.

Посетителите ще се запознаят с хода на военните действия чрез над 120 гравюри, снимки и картини. Художественото оформление на 30-те информационни табла, проследяващи развитието на събитията, е на добричкия художник Венцислав Великов. Негов е и дизайна на плаката на изложбата.

По-голямата част от оръжията са от личните колекции на членовете на РК „46-и пехотен Добрички полк”.  Репликите на униформи и снаряжение също са предоставени от добричките реконструктори. Това е 20-ата поредна изложба, която добричкият музей и местния военноисторически клуб организират съвместно.

 Експозицията „За свободата Българска” се открива в юбилейната за РИМ – Добрич година, в която музеят чества 70 години от основаването си. Официалното откриване е на 1 март от 17:00 ч. в музея в градския парк „Св. Георги”.

Снимката е илюстративна

c