Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Огромната машина до концертна зала "Добрич" предизвиква смесени реакции (ВИДЕО)

От непоносимост до компромис - какви са реакциите на гражданите?

Смесени реакции предизвиква системата, която вероятно служи за климатизация на реновираната концертна зала Добрич. Живущите в района се жалват, че са подложени на недопустимо голямо шумово замърсяване.

Красимира Кирчева посещава парка срещу обредния дом всеки ден, там извежда и своето внуче. Тя смята, че мястото на шумното съоръжение изобщо не е до парка и жилищните сгради. Споделя, че едва издържа на шума, а има хора, на които това им е под прозорците. За нея по-подходящо място е машината да се намира от другата страна на залата, където няма жилищни сгради.

Всички сме възмутени, коментира един от живеещите наблизо. Той споделя, че дъщеря му гледа малко дете на метри от шума. Гражданинът е научил, че по проект системата е трябвало да бъде разположена в мазето на сградата, но са го изкарали горе, защото нямало откъде да вкарат големите компоненти. “Някой не си е свършил работата, искали са да отбият номера и да си завършат проекта”, казва той и допълва, че иска да се направи обезшумяване, защото след време бетонът ще улегне, машината ще се напълни с прах и шумът ще стане още по-силен.

Музикантът от Български камерен оркестър - Добрич Валентин Георгиев коментира, че за него съоръжението не е толкова голям проблем, и се надява целият този шум да е за добро, за да се случват повече концерти в обновената зала. Самият той ще свири на откриването на залата през октомври месец.

За Христина Иванова шумното съоръжение е компромис, който може би трябва да приеме, за да бъде направена залата качествено, но според нея мястото му не е от страната на парка, където играе нейното дете. Тя споделя също, че машината е интересна за децата и трябва да бъде обезопасена добре, за да няма инциденти.

По-рано сигнал до Про Нюз Добрич подаде арх. Красимир Пампоров, който също живее в близост до залата. Той коментира, че шумовото натоварване надвишава 70 децибела, измерил го е с приложение на телефона. Според него съоръжението, освен че прилича на индустриална машина, звучи като завод.

Очакваме коментара по темата от общинската администрация, до която отправихме запитване по проблема.

c