Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Община Каварна обнови крайбрежната алея като място за отдих и разходки (СНИМКИ+ВИДЕО)

Изоставени туристически имоти в Каварна намират инвеститори, които реално ги завършват. Предстои нов търг за общинския хотел „Каварна“

Как Каварна се подготвя за новия туристически сезон – кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева пред Про Нюз Добрич

Каварна ще посрещне новия туристически сезон в напълно обновена крайбрежна алея. „През предходния мандат изпълнихме доста обекти. За крайбрежната зона бяхме заделили средства и изпълнихме със средства от капиталовите разходи на Общината ремонт на платното, а чрез Местната инициативна рибарска група Шабла-Каварна-Балчик бе осигурено финансиране за превръщането на алеята като място за отдих и разходки. И това лято могат спокойно всички гости на града и нашите съграждани да ползват тази инфраструктура“, каза в интервю за Про Нюз Добрич кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева. Предвижда да се обособят паркоместа, а чешмата под нос Чиракман да бъде ремонтирана, за да има завършеност на общинските обекти. „Там нямаме голяма общинска собственост, но откъм инфраструктура и прилежащи части можем да си позволим да работим да подобряване на крайбрежието на нашия град“, каза кметът.

Приключил е проектът за основен ремонт на улица „Гларус“, която свързва крайморската зона с града.  С финансиране чрез фонд ФЛАГ поетапно се извършват ремонтните дейности -  основен ремонт на улица „Черноморска“, в частта от надлеза  до морето. Включва подземно изграждане на осветление, укрепване, подмяна на всички настилки. „Това ще промени визията на нашата община и като цяло ще е по-лесна за поддръжка. Продължава работата по следващите три улици – от надлеза към града и стигат до новата ни автогара. Включват подмяна на водопровод, подземно изграждане на улично осветление, реновиране на тротоарите, хоризонтална, вертикална планировка и полагане на нова асфалтова настилка. Така ме се надяваме да станем един модерен, съвременен европейски град, който е желан от нашите туристи, гости на града, но и добър за нашите съграждани. Те ще знаят за какво ще отиват средствата от данъците им. Ще знаят как да им се наслаждават и да ги ползват. Защото инфраструктурата е от изключително важно значение. Не само за гостите, но и за местните жители на общината“, каза кметът.

Община Каварна активно участва в туристически борси и изложения, на които представя и местния бизнес. Елена Балтаджиева сподели, че в града има нови инвестиции – както изграждането на новия магазин Лидл, така и завършване на стари, изоставени с години строежи. „Забелязах, че през последните една-две години , че изоставени имоти си намират инвеститори, които реално ги завършват. Дай Боже повече такива хора, тъй като има доста строителство, което е започнало и недовършено, което не е добър знак, не е добър облик. В крайна сметка, с нашите ремонтни дейности, успоредно забелязах, че вървят и други отстрана на инвеститори. Надявам се така да вървим и да си сменим визията изцяло занапред“, каза кметът.

Тя съобщи, че на обявения по време на предишния мандат търг за продажба на общинския хотел „Каварна“ няма избран купувач. Предстои да се подготви нова пазарна оценка и евентуално хотелът отново да бъде обявен на търг. Елена Балтаджиева се надява хотелът да намери нов собственик, тъй като няма как една община да поддържа хотел с отделно търговско дружество, тъй като Общината е администрация, тя не е бизнесмен.

c