Сряда, 16 октомври 2024

16.10.2024

Последвайте ни

Община Добричка започна преброяване на безстопанствените кучета

Община Добричка стартира кампания за преброяване на безстопанствените кучета, в рамките на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България. Инициативата има за цел да събере данни за популацията на бездомните кучета и да спомогне за по-ефективното им управление.

Преброяването се извършва във всички населени места в общината от 7 октомври до 12 ноември 2024 г. В процеса участват кметовете на населените места, кметски наместници и доброволци. Освен това, организации за защита на животните, както и физически и юридически лица с опит в статистиката или ветеринарната медицина, също могат да се включат в кампанията. Участието им обаче трябва да бъде съобразено със законовите изисквания, като не се допуска конфликт на интереси съгласно чл. 70 от Закона за противодействие на корупцията.

Лицата, извършващи кастрация и обработка на кучета на територията на община Добричка по Националната програма, нямат право да участват в преброяването.

Процесът на преброяване включва обиколка на улиците и отбелязване на всички забелязани кучета без стопани. За всяко куче се описват приблизителната възраст, пол, здравословно състояние и наличие или липса на маркировка за извършена кастрация.

След приключване на преброяването, в срок от 20 работни дни ще бъде съставен общ протокол, който ще бъде одобрен от кмета на общината. Финалният документ ще бъде публикуван на официалния сайт на Община Добричка, където гражданите ще имат възможност да се запознаят с резултатите от кампанията.

c