Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

ОбС Добрич разреши усвояване на 3,4 милиона лева за първия етап от ремонта на центъра

Искането за отпускане на средствата бе гласувано след двучасови оспорвани дебати

Общинският съвет на Добрич даде съгласие Кметът на Общината да усвои средства от дългосрочния дълг за реализацията на инвестиционен проект „Нов градски център с обществени функции и пешеходни пространства на град Добрич“ в размер до 3 399 000 лева с ДДС, с оглед осигуряване на финансов ресурс за възлагане на строителните дейности по сключено рамково споразумение. До решението се стигна след оспорвани двучасови дебати.

Припомняме, че предложението на кмета Йордан Йорданов бе разглеждано и на сесията през април, но тогава съгласие не бе дадено. Днес докладната бе приета с 23 гласа „за“, 7 – „против“ и 8 „въздържал се“. Преди това не бяха подкрепени две предложения. Първото бе на Постоянната комисия по устройство на територията. Оттам поискаха оттегляне на докладната за сесията през юли, като бъде предоставена, след изготвяне на работния проект, количествено-стойностна сметка /КСС/ за целия проект и поетапно, ако проектът ще се реализира на етапи. Не се прие и предложението на Велислав Даскалов от ПП „Продължаваме промяната“ за отлагане на строителните дейности след 1 октомври 2023 г.

В залата кметът Йорданов обяви, че вече има КСС, технически проекти и строително разрешение за реконструкцията, което е издадено вчера – 29 май, и се очаква да влезе в сила след 14 дни. По предложение на съветника Милко Пенчев бе прието усвояването на средствата да стане след влизане в сила на разрешението за строеж.

Полемика предизвика отново въпросът за съдбата на дърветата, които попадат в обхвата на ремонта. На въпрос кой ще прави оценка кои дървета и как ще бъдат подменени, Йорданов посочи, че това ще правят експерти в сферата, представители на Общината, на строителите, както и на Инициативния комитет, организирал подписката за запазване на дърветата.

Арх. Емилия Добрева от БСП посочи, че има становище на РИОСВ-Варна по проекта, в което не е засегната съдбата на 69 дървета, планирани за подмяна. Според нея ако РИОСВ се самосезира и поиска допълнителна информация, би било притеснително влизането в сила на строителното разрешение.

Друг проблем, който бе изтъкнат в залата, е този с търговците в обектите, които попадат в пространството на първия етап от ремонта – от „Стара къща“ до читалище „Йордан Йовков“. По думите на арх. Добрева те смятат, че ще се засегне много сериозно бизнесът им и сравняват положението си с времето на Ковид кризата. Велислав Даскалов допълни, че могат да се очакват фалити на търговски обекти и социално напрежение. Той мотивира искането си за отлагане на ремонта за след 1 октомври и с дискомфорта, който трябва преживеят през лятото живеещите в района.

Детелина Николова от ГЕРБ посочи, че към момента няма работен проект. „В момента КСС, която се предлага, не е окончателна. При изготвяне на работен проект тя ще се промени. Остава и въпросът за съхраняване на дървесната растителност. В момента в строителното разрешение по идеен проект и КСС, което е предложено, са включени дейности по изсичане на дървета и засаждане на други. Това не мога да приема“, заяви тя.

Надежда Петкова от ГЕРБ зададе няколко въпроса на кмета Йорданов. „След 8 години, откакто сте на поста, след като сте запознат с цялата фактология по темата пешеходна зона, с цялата документация, с всички обструкции по тези въпроси, питам, Вие какви изводи направихте, какви грешки отчетохте и как да се направи така, че те да не се допускат оттук нататък. Защото, освен че става въпрос за политика, за пари, става въпрос и за нещо, което ще се ползва от гражданите на Добрич. Бих искала да сме мъдри и да знаем какво правим крачка по крачка оттук насетне, така че да предоставим на Добрич един прекрасен център, с който хората да се гордеят. Такова беше желанието ни и мотивите ни преди много години, за което получихме европейско финансиране“, заяви тя.

Йорданов отговори, че може да предостави цялата обемна информация, с която общината разполага, включително с грешките, които екипът му смята, че не трябва да се допускат.

По отношение на настилката и поставени в залата въпроси, арх. Светослава Коларова от Проектантско бюро „Албена“ уточни, че само 200 кв. м. ще бъдат клинкерни плочи, под колонадата при старото фото, тъй като няма техническа възможност там да се положат павета. Останалите над 11 хил. кв. м. ще бъдат изпълнени с павета с размери 100-200-52 мм.

Според съветника Михаел Игнатов исканията за отлагане на докладната записка са продиктувани от изцяло от политически интереси заради предстоящите наесен местни избори.

Думата бе дадена и на Нели Николова от Инициативния комитет за спасяване на дърветата, която заяви, че обжалват становището на РИОСВ. Мотивите на ИК са, че според Закона за опазване на околната среда, при премахване на повече от 20 здрави дървета проектът се подлага на ОВОС, а според Закона за устройство на територията съществуващи зелени площи публична собственост са защитени.

В крайна сметка докладната бе приета, а това означава, че още през юни ще може да се открие строителната площадка, както заяви и кметът Йорданов.

c