Нова акредитирана специалност има ВУМ в Добрич „Хранителни технологии в кулинарните изкуства“
През академичната 2023/2024 стартира новата акредитирана специалност на Висшето училище по мениджмънт в град Добрич „Хранителни технологии в кулинарните изкуства“ с български език на преподаване.
Специалността е иновативна и уникална за България, тъй като съвместява в себе си три необходими за успеха на всеки млад човек направления, решил да се развива в областта на професионално направление „Хранителни технологии“. Това са технологии на храните, кулинарни изкуства и предприемачество/бизнес.
Студентите ще придобиват знания и опит за целия производствен цикъл на храната – от земята, през обработката в кухнята до добре представената чиния в ресторанта.
Висшето училище разполага с 2 дка земя в с. Богдан (непосредствено до град Добрич), където в оранжерия от 100 кв.м. и с малък трактор за обработка на земята, студентите ще проследяват процесите на засяване и отглеждане на различни култури.
Учебната кухня е изключително модерна и високотехнологично оборудвана, като в нея студентите ще развиват знанията и уменията си в кулинарните изкуства, а учебната лаборатория ще им позволи да научат повече за състава и създаването на храните.
Висшето училище разполага с учебна демо-зала, където шеф-инструкторите ще ги обучават, както и с тренировъчен ресторант, който студентите ще се учат да менажират и да посрещат гости в него.
Всички студенти ще имат 2 броя летни стажове в чужбина (страни от ЕС), финансирани с грантове по Еразъм+, което още повече ще развие студентите в професионалисти в областта на „Хранителните технологии“.
Преподавателите в тази специалност са хабилитирани лица с много опит в преподаването и практиката в професионално направление „Хранителни технологии“.
Професионалните бакалаври, които ще се дипломират в тази специалност с квалификацията „Технолог кулинар“, ще имат възможност да се реализират в професии като:
· кулинарни специалисти-технолози;
· експерти-технолози в хранителната индустрия;
· предприемачи, собственици и управители на компании в сферата на хранителните индустрии
· специалисти-консултанти в областта на храненето, продуктови мениджъри и маркетинг-експерти в областта на храните
· специалисти по качество и безопасност на храните в различни органи като Агенция по храните и други органи, отговарящи за спазването на стандартите за качеството на храните.
До края на месец април тече кампания за прием в тази специалност, като за най-мотивираните кандидати, Висшето училище е учредило стипендии.
В случай, че желаете да научите повече и да видите базата, можете да заповядате на място, като преди това ни се обадите на 058/655-620.