Петък, 28 юни 2024

28.06.2024

Последвайте ни

ЧПГТП „Райко Цончев“ в Добрич стартира кампанията за прием за учебната 2023-2024 г.

В истински празник на образованието се превърна събитието

В истински празник на образованието се превърна събитието, с което ЧПГТП "Райко Цончев" в Добрич даде старт на кампанията за прием в гимназията за учебната 2023-2024 г. На него бяха представени различните специалности и учители, организацията на учебния процес и възможностите за личностно и кариерно развитие, които училището предлага.   

Събитието се състоя в една от новите аули на образователния консорциум, който обединява частно училище „Мария Монтесори“, гимназия „Райко Цончев“ и Висшето училище по мениджмънт. Там утвърденият педагог, дългогодишен преподавател по български език и литература Атанаска Георгиева представи Учебното помагало за матура по български език и литература  за 11. и 12. клас.  Издател на помагалото е Про Нюз Добрич. То съдържа разработки, текстове и тестове, съобразени с учебната програма на МОН за ДЗИ, която е актуална вече втора година.

На събитието присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, заместникът му по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева, ректорът на ВУМ доц. д-р Тодор Радев, педагози, родители, настоящи и бъдещи ученици, приятели на учебното заведение.

Концепцията на обучение в гимназията представи неговият директор Надежда Иванова.

„Това е нашето т.нар. „символ верую“, което прави училището ни най-доброто място за обучение и възпитание на младите хора. Първо – ние НЕ мислим за образованието единствено спрямо количествени резултати, рейтинги, успеваемост, реализация на пазара на труда. За нас образованието трябва най-вече на има смисъл за хората, които са поискали да се образоват. Ако един град, казва Ян Геел, може да се прекрои според човешката мяра, така че да е за хората, то защо нашият стремеж да не е образованието да стане ЗА младите хора, да бъде по тяхната мярка. С други думи –  живо образование“, посочи директорът.

В ЧПГТП "Райко Цончев" бягат е преподаването на мъртво знание. От онова знание, което няма връзка с живота на учещите. Животознание, напротив, е онова, което докосва учениците, което има смисъл в техния жизнен опит. Историята е живо знание тогава, когато ни помага да проумеем по-добре настоящето си и мястото си в света. А зубренето на дати с цел те да бъдат възпроизведени на изпит е тъкмо обратното на живо знание, вярват в частната гимназия. За екипа и учениците й математика е жива, когато развива чувствителност към количествените измерения в живота и света. Дори "най-скучният" предмет може да оживее, стига на намерим смисъла, вярват в гимназия „Райко Цончев“.

Ние като екип от добре подготвени и опитни преподаватели знаем, че човек учи в темпо, различно от тактовата честота на един двигател или машина. И не винаги учи от простото към сложното, а по-скоро в определени цикли, според интересите си, следвайки собствения си ритъм. Затова ние проявяваме гъвкавост и адаптираме учебната програма към учащите, добавяме иновативни предмети, залагаме на проектобазираното обучение“, подчерта Надежда Иванова. Всички в гимназията са убедени, че, въпреки че образованието се смята за дисциплинираща институция, си струва тогава, когато учениците участват в него свободно. По-добре се учи, когато има интерес и мотивация, отколкото принуда. А за развиването на интерес е от огромно значение да има учители, които умеят да вдъхновяват. Що се отнася до дисциплината, тя е най-ефективна тогава, когато е самодисциплина – когато ученикът полага усилие да усвои нещо, защото вижда смисъл.

Ние се стремим в нашето училище децата да не се страхуват да развиват въображението си, да се впускат в интелектуални приключения, да изразяват мнение, да рискуват и дори да грешат, Нашето училище е място, в което смисълът е по-важен от оценките. Ето затова, а и заради още много неща –  индивидуално отношение към децата, усилия в посока на развиване на заложбите им, спокойна и подкрепяща среда нашето училище е най-доброто и все повече млади хора го изберат“, каза Надежда Иванова.

Добрич е място за добро образование, подчерта и кметът Йордан Йорданов, самият той ученик на Атанаска Георгиева, на която той благодари за положените усилия и като ученик, и като човек. „Ученици, трябва да знаете, че учителите в гимназия „Райко Цончев“, и тези, които Добрич има, са на изключително високо ниво“, каза още той.

Можем да сме горди, че образователният консорциум – ЧОУ „М. Монтесори“, ЧПГТП "Райко Цончев" и ВУМ, допринася за имиджа на Добрич като добро място, където може да се получи добро образование, каза доц. Тодор Радев. Така в Добрич човек може да намери качествено образование - от първи клас до докторантура.

Защо избраха гимназия „Райко Цончев“ и какво са им донесли годините на обучение в нея разказаха Тихомир от 11 клас и Белослава от 8 клас, както и 12-класничката Диляна Чопаринова, която е била приета в няколко гимназии в града, но избрала частната гимназия. Научиха ме да бъда креативна, гъвкава и адаптивна, да мисля критически и да вярвам в уменията и знанията, които съм натрупала през годините, така че да имам смелостта да поемам инициатива.

С музикалния си талант Росен Петров и Денислава Димитрова от студио „Зонели“ допринесоха за събитието да се превърне в истински празник на бъдещето на Добрич.

c