Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Народният певец Здравко Мандаджиев ще гостува на X Еньовски фолклорен събор „Край язовир Дрян“

Народният певец Здравко Мандаджиев е специалният гост на X Еньовския фолклорен събор „Край язовир Дрян“, който ще се състои тази неделя, 18 юни, от 9:30 часа, каза за Про Нюз Добрич Петранка Драгнева, секретар на Народно читалище „Йордан Йовков – 1896 г.“ в генералтошевското село Красен.

В юбилейното издание се очаква да се изявят 25 състава и 21 индивидуални изпълнители на народни песни и танци от читалища, школи, пенсионерски клубове и детски градини от общините Генерал Тошево и Добричка, както и от област Варна. Публиката ще може да се наслади на пет инструментални изпълнения, шест дуета и триа и седем танцови състава.

Съборът е с конкурсен характер, така че участниците ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател Тихомир Лефтеров – главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“ при НЧ „Доростол – 1870 г.“ в Силистра, и членове Дариела Георгиева – диригент на Детска фолклорна формация „Добруджанче“ при Народно читалище „Доростол – 1870 г.“ в крайдунавския град, и гайдаря Дони Колев от Генерал Тошево.

Утре ще бъде изплетен билковият венец, през който по традиция преминават всички гости, преди да бъдат посрещнати с чаша горещ чай, каза още Петранка Драгнева.

При лоши метеорологични условя Еньовският фолклорен събор „Край язовир Дрян“ ще се проведе в сградата на НЧ „Йордан Йовков – 1896 г.“, което организира форума съвместно с кметството в с. Красен и Община Генерал Тошево. 

c