Сряда, 16 октомври 2024

16.10.2024

Последвайте ни

На международен форум представят опита на област Добрич за възстановяване на поясите

Мерките, които прилагат стопанствата от област Добрич за възстановяване на полезащитните пояси ще представи на международна конференцията на тема “Възстановяване на горски местообитания” зам.-директорът на Държавно ловно стопанство Балчик инж. Радослав Радев.

Форумът ще се проведе на 16-17 октомври в София. Експерти от България, Гърция, Унгария и Румъния ще обсъдят важни въпроси свързани с пожарите в горите, екстремните температури през последните години и тяхното влияние върху различните екосистеми и много др.

Инж. Радев ще запознае колегите си с опита на лесничеите от област Добрич. В резултат на климатичните промени преди няколко години започна съхненето на ясеновите пояси, като постепенно и други дървесни видове бяха увредени от различни биотични фактори. Лесовъдите от Балчик, Генерал Тошево и Тервел успяха да възстановят част от тази линейна инфраструктура, която спомага за запазване на биоразнообразието в района. Инж. Радев ще представи пред колегите си и различните експерименти, които бяха направени в териториалните поделения, благодарение на два проекта по програма LIFE.

По време на форума ще бъдат разисквани и възможностите за възстановяване на горските местообитания, които са унищожени по една или друга причина. Лектори на проявата ще бъдат доц. д-р Момчил Панайотов и доц. д-р Георги Костов от ЛТУ София, Елиас Циритис от WWF Гърция,  проф. Цветан Златанов от ИБЕИ към БАН, инж. Теодор Тодоров от ЮЗДП ДП и др.

Конференцията “Възстановяване на горски местообитания” е организирана от WWF България, в партньорство с Югозападно Държавно предприятие.

c