Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

На Черешова задушница в Добрич цял ден щандовете с череши стоят празни

Православните християни отбелязват Черешова задушница - ден, посветен на почит и споменаване на починалите близки. Този православен ден предвижда посещение на гробището и раздаване на череши, с които да се почете паметта на починалите.

Въпреки очакванията на гражданите за традиционните череши, става ясно, че тази година в града липсват такива. Репортер на Про Нюз Добрич посети  четири обекта за продажба на плодове и зеленчуци в града, включително голяма верига супермаркети, малки квартални магазинчета и открит пазар.

На всички проверени места щандовете с череши бяха празни. Продавачите потвърдиха, че не са получили доставки през съботния ден и нямат череши за продажба. Хората, които са посетили тези обекти, са изразили разочарование, тъй като черешите са традиционни за днешния ден и се използват за почит на починалите.

Цените на черешите в този период от време обикновено варират между 8 и 10 лева, в зависимост от качеството и произхода на плодовете. Въпреки това, в момента най-популярни са вносните череши от Гърция. На открития пазар бяха предлагани и български череши, но днес и от тях нямаше.

Ягоди също няма цял ден, единствено в супермаркета намерихме гръцки ягоди на цена от 7,58 лв. за килограм или 3,79 за опаковка от 500 грама.

c