Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

На 20 март празнуват франкофоните и астролозите

На 20 март се отбелязва Международният ден на Франкофонията. Това е празник на френския език и култура, както и на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие, който се отбелязва от франкофоните по цял свят.

Отбелязва се в 77 страни по света, като 56 от държавите са членки на Международната организация на Франкофонията, а останалите 14 са страни наблюдателки. Населението на тези страни е общо над 890 млн. души, а над 240 млн. от тях говорят френски език. Също така, те представляват над една трета от държавите членки на Организацията на обединените нации.

През 1993 г. на остров Мавриций е проведена петата франкофонска среща. На нея България става пълноправен член на организацията.

Франкофонската дейност в България в началото се води от Министерство на културата, а от 1995 г. Министерство на външните работи наследява дейността като Национален координатор по Франкофонията.

Терминът „франкофония" е въведен през 1880 г. от френския географ Онезим Реклю, за да се назоват както хората, така и всички страни, в които се говори френски. Оттогава думата „франкофония" с малко „ф" се използва за означаване говорещите френски език, а Франкофония с главна буква, се отнася за институцията, осъществяваща връзките между франкофонските страни.

20 март се отбелязва и като Международен ден на астрологията - древната практика на небесно изследване, което ръководи човечеството повече от 2500 години. Тази дисциплина, пропита с богата история и символика, предлага прозрения за човешкия характер, любовната съвместимост и дори хода на бъдещи събития чрез изучаване на звезди и планетарни движения.

Астрологията всъщност е псевдонаучно схващане, че разположението на небесните тела (най-вече планетите от Слънчевата система) е свързано със случващото се в човешкия свят, индивидуално и колективно. Няма факти, потвърждаващи, че астрологията е способна да предсказва бъдещите събития с вероятност, по-голяма от случайност.

c