Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Данъчните погват търговците по морето, десетки нарушители миналото лято в Балчик, Каварна и Шабла

Ново: Няма бон – Не плащате

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната контролна кампания по Българското Черноморие.

През миналия летен сезон Агенцията извърши мащабни проверки в област Добрич, обхващайки общините Шабла, Каварна и Балчик, съобщиха за Про Нюз Добрич от НАП. Данните показват, че в община Балчик са извършени проверки в 120 обекта и са установени 23 нарушения, в Каварна са проверени 77 обекта, установени 17 нарушения и в Шабла – инспектирани 36 обекта, установени 12 нарушения.

В рамките на кампанията миналото лято НАП установи близо 1700 нарушения в черноморските курорти, от които 433 са за неиздаване на фискален бон, 30 за липса на фискално устройство и 362 за несъответствие между сумите, маркирани на касовия апарат и наличностите в касата.

Ново: Няма бон – Не плащате

Промяната в Закона за ДДС, в сила от 1 януари 2024 г., позволява на клиентите да задържат плащането към търговеца, докато не получат касова бележка. Тази мярка цели засилване на противодействието на укриването на приходи и нелоялната конкуренция, както и гарантиране на потребителските права.

Ако въпреки задържането на плащането, търговецът не издаде фискален бон или издадената касова бележка се окаже фалшива, потребителите могат да подадат сигнал в НАП на телефоните на Информационния център: 0700 18 700 и 02 9859 6801 или да изпратят имейл на: infocenter@nra.bg.

Касовата бележка е необходима и за замяна или връщане на закупен артикул в случай, че потребителят разполага с такова право, произтичащо от закон или от предварително поет от търговеца ангажимент.

Апелираме към клиентите да изискват своя платежен документ при заплащане на стоки или услуги. Ако въпреки това търговецът не им издаде касова бележка, те имат законното право да задържат плащането и да подадат сигнал в НАП. Заедно можем да противодействаме на опитите за укриване на приходи и неспазване на закона, които вредят на обществото като цяло и в частност на честните търговци, защото некоректните им колеги ги поставят в условия на нелоялна конкуренция“, каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

c