Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Майка от Ген. Тошево не послуша шестима лекари да абортира и днес има здраво дете

Млада майка от Генерал Тошево разказа своята потресаваща история за пътя, който са изминали със съпруга си, и смелите стъпки, които са предприели, за да могат днес да се радват на здраво момиченце.

Малката им дъщеричка Дарина вече е почти на една година. Днес тя радва близките си, а, според шестима лекари, е трябвало да бъде убита още в утробата на майка й.

В профила си във фейсбук Борислава Иванова разказа своята затрогваща история за  силата на майчината любов и борбата й за едно бебе, за което, според лекарите, нямало надежда. „Към днешна дата почти е изминала една година, откакто родих моята дъщеря Дарина, за която по време на бременността ми не бяхме сигурни, че ще успеем да имаме днес", разказва Борислава.
Всичко започнало в 13-ата гестационна седмица, когато наблюдаващият бременността й лекар от Добрич видял уголемена нухална гънка. „Изпрати ме на 3D ехография в Добрич. Лекарят измери, че е 4,8 мм, при норма до 2,5 мм. (Уголемената нухална гънка може да бъде признак за наличие на синдром на Даун или друга вродена аномалия).

„Пуснах vision test (изследване за наличие на вродени аномалии) - не беше налична никаква такава. В 18-ата гестационна седмица наблюдаващият бремеността й лекар отново бил притеснен за бебето поради наличие на "нещо" (по негови думи) в гръдната кухина на бебето. Препоръчал й да потърси второ мнение. Според него обаче щяло да се наложи да се прекъсне бременността. Същия ден потърсила второ мнение от лекарка от Добрич, която също не знаела какво е това "нещо" и я препратила на 4D ехография в Добрич.

"Там получих "пълната диагноза" на плода "ммм не, не.. Махайте го, че, ако се забавиш, ще умре в теб и ти ще умреш. Цялото е в отоци. На врата, носа, краката, ръцете, врата, главата навсякъде има! Отделно, сърцето е отдясно и няма стомах! Има колеги от София, дето се мъчат да изсмукват течност от отоци вътреутробно, ама то по-скоро експериментират, щото са го правили броени пъти, пък и то като няма стомах, не можете да го спасите! " и ми издаде документ за прекратяване на бременността”, разказва младата майка.

На следващия ден отишла на преглед в болница във Варна. Лекарят там я прегледал и казал, че има нещо притеснително, но не е сигурен, че трябва да се прекъсне бременността. Препоръчал й  да отиде на преглед в София, където, ако трябва, да се прекрати бременността, квалифицирано лице да издаде нужните документи. Отишла при лекарка в клиника в София.

„Каза, че сме млади. Ще направим ново. Това и да го оставим, няма да оцелее и до първата годинка.  И видя, че има 6 пръста на едната ръка. Издаде документи за прекъсване на бременността. Върнах се в болницата във Варна и подадох документите, трябваше да изчакам да се вземе решение от комисията, което щеше да е след 3 дни. Прибрахме се у дома и след като никой не ми звънна след 3 дни започнах да търся в Интернет лекар, който може да ми помогне. Така открих д-р Чавеева (болница „Д-р Щерев”, София). Свързах се лично с нея и й разказах за какво става въпрос. Каза ми да отида още на следващия ден. Веднага след като затворих телефона, ми звъннаха от клиниката във Варна, че ще ме приемат след 2 дни. Тръгнахме за София, д-р Чавеева ме прегледа и се оказа, че нищо му няма на бебето. Леко уголемена нухална гънка, но при наличие на тест доказващ, че няма аномалии, всичко останало беше идеално.

На следващия ден бяхме във Варна, но не за приемане, а да си взема обратно документите, които бях подала. Директорът на болницата ни покани в кабинета си да поговорим, защото не му стана ясно  защо няма да постъпя в болницата. Показах му документите от д-р Чавеева и се оправда, че е одобрил прекъсването, само защото имам издаден документ от друга лекарка, а той самият е трябвало да ме прегледа, което не се случи. Ходих още 2 пъти на прегледи при д-р Чавеева и всичко беше наред, презаписах женската си консултация при лекарка в клиника във Варна. Ходих всяка седмица на консултация, за да следим нухалната гънка, която с течение на бременността влезе в норма.
Родих по естествен път моята дъщеря, която беше напълно здрава, без аномалии, без 6-и пръст на едната ръка, без отоци, със стомах и сърце на правилното място. Родих в АГ болницата във Варна с избор на екип д-р Георгиев, на когото съм много благодарна за страхотната работа”, разказа Борислава Иванова.

Пред Про Нюз Добрич младата майка сподели, че е имала час и дата за аборт в АГ болницата във Варна. „Всичко беше уговорено за прекъсването на бременността, но, просто, не исках да го правя и търсех нещо, за което да се захвана. Така открих д-р Чавеева, благодарение на която абортирането не се случи. Тези препоръки от лекарите, според мен, се дължат на некомпетентност. Защото нито един не можа да ми обясни защо трябва да прекъсна бременността и защо се е получило така.

Единствено д-р Чавеева отговори на всичките ми въпроси, сподели младата майка.

Обясни, че е решила да разкаже историята си, защото много майки се страхуват като чуят, че детето е с уголемена нухална гънка и мислят, че всичко е загубено, но не е така. „С течение на бременността гънката си влезе в норма и, в крайна сметка, няма никакви аномалии. Затова не бива да се съветва веднага да се прекратява бременността.

Исках с тази история да вдъхна надежда у майките, които сега минават по този път. За мое огромно щастие много майки в подобна ситуация ми писаха и на някои успях да помогна като им дадох координати на лекари, на други с препоръки за такива, на трети дори само с морална подкрепа, радвам се че хората търсят решение, а не се съгласяват с всяка казана им дума. Зная за много други такива случаи, защото много майки се свързаха с мен и ми споделиха какво са преживели или преживяват в момента и искрено се надявам да успеят, както успяхме и ние. Искам да посъветвам всички лекари  да си обновяват знанията, защото с всеки ден излизат нови и нови лечения и, ако искат, да бъдат наистина от полза на обществото, трябва да дават качествени съвети, особено за нещо толкова важно, като раждането на дете.

Ние, обикновените хора, няма как да знаем какво се случва с бебето, добре ли е или не и те са хората, на които ние гласуваме огромно доверие, за да родим нашите деца и трябва да гледат много сериозно на това и да търсят винаги решения за проблемите, а не да си решат проблема като препоръчват аборт”, сподели още Борислава.

c