Сряда, 29 май 2024

29.05.2024

Последвайте ни

Мая Димитрова, БСП: Не сме обсъждали министри с първия мандат, няма да бъдем ничия патерица

Президентът показа неуважение към националния химн и към нацията

„Многократно сме повтаряли, че когато се прави съдебна реформа, тя трябва да бъде цялостна, а не на парче. Всички бяхме свидетели как се случиха нещата с промените в Закона за съдебната власт – Комисията по правни въпроси заседава вечерта до късно, цяла нощ работиха експертите, за да може на следващия ден, неочаквано за всички, да влезе в дневния ред на Народното събрание. И то без да сме прочели доклада.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Мая Димитрова в ефира на Nova News, цитирана от пресцентъра на коалицията.

Социалистът коментира предложение на ДПС за промени в Комисията по конституционни въпроси: „Ние многократно сме заявявали, че само се говори за конституционни промени, а не е ясно какво точно ще се променя. Има конституционно мнозинство от миналия петък, но нито ГЕРБ-СДС, нито „Продължаваме промяната“, са се обръщали към нас. Ние ще имаме нашите предложения, но първо нещо трябва да бъде поставено на масата“, посочи тя.

По думите на Димитрова, всичко, на което сме свидетели в държавата в момента, се е случило след скъсването на оставката на главният прокурор. „След това започнаха да валят искания за имунитети. Ние последователно винаги сме казвали, че когато се прави съдебна реформа, тя не трябва да засяга определени лица, като такива, а институциите, като такива. За да има работещо правосъдие, съдебната реформа трябва да бъде променена цялостно“, категорична е тя и допълни, че прокуратурата трябва винаги да работи по начина, по който го прави в момента.

„Много преди Мария Габриел да каже, че иска оставката на Гешев, ние като политическа партия сме му я искали. Ако има партия, в която прокуратурата да е влязла, това е БСП и това е прецедент. Ние сме последователни в позицията си и сме искали многократно оставката на Гешев“, припомни социалистът и уточни, че Висшият съдебен съвет е органът, който взема решение дали предсрочно да бъдат прекратени правомощията на главния прокурор.

„Ние многократно заявихме, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Решението ни няма нищо общо с оставката на Гешев“, коментира депутатът от БСП и припомни причините, поради които партията прекрати преговорите с първия мандат: „На разговорите ни с ГЕРБ стана ясно, че нямат принципи и последователност в тяхната политика. С нас говорят едно, със следваща партия - друго. Няма как да бъдем патерица на което и да е правителство“, обясни тя и добави, че при тези разговори министри и имена не са обсъждани.

„Няма за какво да съжаляваме, че през 2016 г. издигнахме Румен Радев. Тогава България имаше нужда от ново лице и от президент“, заяви Мая Димитрова. И продължи: „По отношение на това, което се случи впоследствие – всички сме свидетели на проектите, които произлязоха от Президентската институция, като „Продължаваме промяната“. Вчера той направи много остро изказване срещу новосформираното правителство. Прецедент е, че Радев напусна залата по време на химна и на клетвата. Това е и неуважение към националния химн и към нацията“, заключи депутатът от БСП.

 

c