Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Маргарита Русева и Хана Петерсън от Добрич с престижни награди от международен хоров форум

На дванадесетото издание на Празници на женските и девически хорове "Проф. Лилия Гюлева", което се проведе в град Търговище от 2 до 4 юни 2023 година, бяха връчени награди и отличия. Маргарита Русева-Ганева, диригент на Хора на учителките в Добрич, беше отличена с наградата "Най-добър диригент" за цялостната си диригентска концепция. Хана Петерсън, асистент-учител в СУ "Свети Климент Охридски", Добрич от САЩ и стипендиант на Програма "Фулбрайт", спечели отличието "Мис Фестивал" за артистично присъствие, вокални качества и визия.

Целта на тези празници е да насърчат развитието на женското и девическото хорово пеене и да допринесат за по-добро взаимно познаване между хоровете от различни страни в Европа. Според регламента на празниците всеки хор трябва да изпълни 30-минутна програма по собствен избор, като се препоръчва да се включи поне една песен от български композитор.

Празниците започнаха с дефиле в града на домакина и завършиха с общо изпълнение на всички гостуващи хорове от България и Турция. Илиана Иванова, диригент на Хор "Златна лира", беше артистичен секретар на фестивала, а световноизвестният диригент Йордан Камджалов, който е ученик на Илиана Иванова, беше Почетен артистичен директор.

c