Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Малкият креслив орел Илия e наблюдаван край Добрич

Преди дни край Добрич беше наблюдаван и фотографиран един от маркираните с предаватели малки кресливи орли, животът на които следим с интерес. Илия се появи през лятото на 2022 г. като рожба на двойка с територия в близост до село Александрия (Добричко). Той беше маркиран в гнездото си дни преди да го напусне. Оттогава проследваме неговите придвижвания. Илия все още е неполозрял и няма собствена територия и партньор. При малките кресливи орли обикновено това се случва на четвъртата или петата година от живота.

За близо две години Илия посети 23 страни и прелетя десетки хиляди километри между Югоизточна Европа и местата за зимуване в южните части на Африка (Замбия). През миналото лято той не достигна до България, а прекара топлите месеци в азиатската част на Турция. За първи път орелът се завърна у нас в началото на май тази година като се насочи към родните земи в Добруджа. Михаил Илиев от БДЗП успя за открие птицата, благодарение на данните от GPS предавателя, поставен на гърба й, а също да добие представа за състоянието й и характера на предпочитаните местообитания. Само няколко часа след вълнуващата среща Илия продължи странстването си и се насочи на север. В момента се намира в Румъния на един от големите острови по река Дунав в района на град Браила.

Изучаването на малките кресливи орли посредством телеметрични проучвания е една от дейностите по проекта „Земите и горите на орела“, изпълняван в партньорство между ИАГ, БДЗП, ЮИПД и СИДП с основна цел опазване на популацията на вида в България и неговите най-важни местообитания.

c