Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Маестра Константина Петкова – културен мост между Добруджа и столицата

Автобиографичната книгата на Маестра Константина Петкова „Това, което чух, видях и преживях“, издателство “Фама1”, зарадва почитателите ѝ. Първото представяне на книгата беше разбира се в с. Пчеларово, при поредното културно събитие в артистичното пространство на частния културен център. Последва го представянето в Пловдив – на Plovdiv Jazz Fest. След като поотмина зимата, не закъсня и покана от София. Тези две представяния на книгата в столицата – на 20. февруари и на 25. март 2023 г., се превърнаха в културни събития. Те бяха очаквани с голям интерес, а присъстващите на тях почитатели на известната добруджанка, ще помнят дълго тези истински празници на изкуството.

Домакин на столичната премиера беше Пространство за култура Portrait – една галерия със специфичен стил на интериора и с преференции към джаз изкуството, уважавано и ценено и от Маестра Петкова. Водещ на представянето беше Светослав Николов, програмен директор на Jazz FM Radio. Въпреки че галерията беше препълнена от големия брой почитатели, прекрасните поздрави-изпълнения на известни артисти, певци и музиканти, създадоха толкова завладяваща и топла атмосфера, че теснотата беше дори с позитивна окраска. Топлите думи на благодарност и възхищение от всичко, което бившата оперна певица, режисьор и педагог на млади таланти, е правила за гостувалите в артистичния ѝ дом в с. Пчеларово изпълнители, бяха онези ярки елементи на срещата, която е истинско щастие да преживееш.  Книгата представи поетът Матей Стоянов, а откъси от нея четоха актрисите Йоана Буковска и Мария Касимова-Моасе, изнасяли спектакли в артистичния дом на Маестра Петкова в с. Пчеларово.

Сред културните дейци, дошли да поздравят Маестра Петкова бяха: диригента Антони Дончев, певеца Васил Петров, вокалистката Гергана Димитрова с кавалджията Костадин Генчев, певицата Мими Николова, перкусионистката Василена Серафимова, китариста Мирослав Иванов с перкусиониста Димитър Семов, акапелна група „Спектрум“, братя Владигерови, тромпетиста Петър Македонски с пианистката Надежда Цанова, цигуларя Иван Пенчев с арфистката Деница Серафимова и други. Събирането на едно място на толкова известни имена от културния свят на столицата и интересните разкази на Маестра Петкова, внесоха онзи невероятен колорит на събитието, че на присъстващите не им се искаше то да свърши. Ето как двама посетители на представянето в галерия „Портрет“ изразиха впечатлението си във Фейсбук: Евгени Димитров, известен фотограф – „Вчера отидох уж за малко на представянето на книгата за живота на една дама, която до сега не познавах. Оказа се, че цялата артистична бохема е дошла да я уважи, и аз едвам се вредих два часа след началото да влезна вътре. Дамата, Константина Петкова, се оказа човек със забележителна биография по целия свят, много таланти и невероятен дух. Купонът продължи до 3 сутринта, малко снимах, повече участвах и накрая малка група начело с титулярката затворихме галерията.“; Краси Генова, журналист – „Каква незабравима вечер! Чета книгата и ми порастват криле! Благодарности на Маестрата и на теб, Светльо, за невероятната енергия и сила да пазиш светулките и да ги споделяш.“

За радост на всички присъствали на първото представяне на книгата в столицата, но най-вече на тези, които не са успели да присъстват на 20. февруари,  Маестра Петкова получи второ предложение за представяне на книгата си – този път в галерия „Мраморно фоайе“ на зала България. След около месец, на 25. март, Маестра Петкова имаше още една незабравима среща с почитатели в София. И този път представянето мина под ръководство на Светослав Николов от Jazz FM. Книгата представи поетът Матей Стоянов, а откъси от нея четоха актрисата Йоана Буковска и Юлиана Маринова – управител на Пространство за култура Portrait, където преди месец се състоя премиерата на книгата в София. Много видни български творци споделиха своите незабравими впечатления от гостуванията си в артистичния дом на Маестра Константина Петкова и поднесоха музикални изпълнения. Сред тях бяха вокалистите Васил Петров, Мими Николова, Весела Морова и Константин Бейков, цигуларя Иван Пенчев от Софийска филхармония и „Кварто квартет“ с арфистката Деница Димитрова и тяхната талантлива дъщеричка Емма Роуз Кацари, която изпълни две класически произведения на арфа и други творци.

Всички, които познават Маестра Петкова, са удовлетворени от топлия отзвук на благодарност на столичните артисти. Двете представяния на книгата „Това, което чух, видях и преживях“ бяха само формалния повод – тези срещи бяха чудесна възможност гостувалите творци в арт-центъра в с. Пчеларово да изразят своето възхищение и благодарност от умението на Маестра Петкова да намира нови измерения на ролята на изкуството, да покаже че таланта трябва да сближава хората и да облагородява човешките взаимоотношения. За нея, Светослав Николов, водещ и на двете представяния, написа: „В живота си, посветен на изкуството, Маестра Константина Петкова е водена от своя идеал – големият творец да бъде достойна, вдъхновяваща личност и добър човек“. Проф. Евелина Келбечева, присъствала на представянията, която прави документален филм за Маестра Петкова каза: „Моята професия не е да правя филми, аз съм историк, но след като се запознах с г-жа Петкова, се появи силно желание да бъде съхранена за следващите поколения максимално пълно историята за един живот изпълнен с толкова вдъхновение в служба на изкуството“.

Присъствието на г-жа Петкова на представянията на книгата ѝ в София се оказа възможно, благодарение на „добрите ангели“, които осигуриха транспорта – Стелиян Хаджиев, Мария Касимова и Момчил Радичков, и тези които обезпечиха престоя, придвижването ѝ и културната програма за дните в София. Огромна е благодарността на Маестрата към нейния родственик, Галин Бородинов, който е бил неотклонен придружител при всички придвижвания в София, свързани с представянето и дадените интервюта. Заедно с авторката на книгата, два пъти до София и обратно „пътуваха“ и много от плакатите и картините от артистичното пространство в с. Пчеларово, което създаде възможност на присъстващите в двете галерии да придобият бледа представа за атмосферата в Белия дам.

Благодарността на Маестра Петкова се вля в потока на благодарности на нейните почитатели за добре организираните представяния на книгата в столицата.

Мария ДОБРЕВА, фондация „Вигория“

c