Вторник, 27 февруари 2024

27.02.2024

Последвайте ни

Констатирано е замърсяване с мазут на плажа в Албена

РИОСВ-Варна, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда, провериха сигнал за замърсяване на плажната ивица на курорта Албена, съобщават от Регионалната инспекция по опазване на околната среда във Варна. Обходен е участък от приблизително 2 км - от хотел „Мура” до устието на река Краневска. Констатирано е замърсяване на плажната ивица с нефтопродукти. Морските води пред цялата плажна ивица са с естествен цвят и не се наблюдава замърсяване.

За констатациите са уведомени Областна администрация Добрич и Изпълнителна агенция „Морска администрация“ Варна за действия по компетентност. На 10 и 11 април бяха извършени съвместни проверки и на плажните ивици по северното Черноморие, за които бяха подадени сходни сигнали.

От северната страна на Първа буна в гр. Варна бе установено струпване на водорасли по цялата дължина на буната и на морския плаж, а в морските води не е констатирано замърсяване с нефтопродукти. На плажната ивица в района на централен плаж, къмпинг „Добруджа“, гр. Шабла е установено наличие на 4-5 броя мазутни топчета с приблизителни размери 1-5 см и със специфична консистенция и миризма на нефтопродукти. При проверката не е установен брегови източник на замърсяване.

Не е констатирано замърсяване с нефтопродукти и при огледа на морските води и плажната ивица в комплекс „Слънчев ден“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ и в местност „Зеленика“ пред залива на гр. Каварна. Пробите морска вода, взети от акваторията пред проверените плажни ивици, ще се изследват по физико-химични показатели.

c