Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Книгата "Йордан Йовков. Изкуство на разказването" представя в Добрич проф. Александър Панов

В навечерието на Деня на славянската писменост и книжнина в Дом-паметник „Йордан Йовков“ ще се състои среща с проф. дфн Александър Панов от Института за литература при Българската академия на науките, информират от културния институт. Професор Панов издаде неотдавна своето изследване „Йордан Йовков. Изкуство на разказването“.

Срещата е днес - 22 май, от 17.30 часа в Дом-паметник Йордан Йовков.

Научните интереси на проф. Панов са свързани с теорията на литературата, историческата поетика, литературната антропология, жанровата теория, поетиката на българската литература и проблемите на литературното образование в училище. Той е автор на множество литературоведски изследвания, както и на учебници и учебни помагала по литература и български език за средните училища.

Ето какво казва самият автор за новата си книга: „Писателското дело на Йордан Йовков е едно от най-често анализираните в българската литература. Предлаганата книга интерпретира неговите разкази от позицията на един от най-бурно развиващите се напоследък дялове от литературната теория – наратологията. И досега много от въпросите, свързани с повествователните похвати на Йовков, са били поставяни от анализаторите. Настоящото изследване обаче предлага един по-системен подход към повествователната техника на писателя, което в голяма степен води до преосмисляне на някои от утвърдените клишета в тълкуването на творбите на този голям български разказвач“.

c