Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Каварна е домакин на Общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето”

Традицията, поставена през 2004 година по инициатива на Община Каварна и Продуцентска къща „Пирина”, след тригодишно прекъсване  продължава. С тържествен водосвет и молебен за здраве, отслужен от отец Василий, бе поставено началото на XVII общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“.

Кметът Елена Балтаджиева приветства участниците с „Добре дошли в Каварна!“ Здраве и успех на събора пожела и неговият основател и продължител Илия Луков.

Сценичните изяви стартираха с участието на децата от група „Звънчета“ на ДГ „Здравец“ гр. Каварна.

От тържествената музикална сцена на събора кметът Елена Балтаджиева приветства домакини и гости на събитието с думите:

„Включеният в културният ни календар събор се утвърди като традиция, която минава граници и земи, за да тупти в сърцето на площада ни с наследниците на вечните традиции, изразени чрез българската народна песен, богати на шарки носии и танци.

Три дни на сцената ще се редуват изпълнители от България, Молдова, Украйна и Сърбия.

Три дни, през които ще се потопим в неизбродените дебри на народното творчество, намерило прием в нашите близки народи. Три дни сърцата на изпълнители, ръководители, организатори и публика ще туптят в едно сърце – сърцето на фолклора, в сърцето на Каварна.

Изминалите години на събора в Каварна и следващите, в които ще продължи, носят енергията на неизчерпаемото изкуство за народна песен, танц и музикални изпълнения. Общобългарският младежки фолклорен събор „ С България в сърцето“, в Каварна, създава и нови приятелства, разговори за корените на българските общества в други страни, чувството за памет кой от къде и до къде е стигнал и запазил българското в себе си“.

Кметът пожела на всички участници, дошли от различни краища на страната и чужбина, през тези три дни да покажат несломимия български дух на българския фолклор, на който стават на крака по света за наша гордост.

Вечерният концерт включи изпълнения на най добрите участници през деня и китка народни песни поднесена от народните певици Кичка Христова, Наталия и Татиана Петкови и Галина Дурмушлийска.

 

c