Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Камерният оркестър на Добрич закрива успешен сезон с концерт на 19 юни

Български камерен оркестър – Добрич ще закрие концертния сезон 2022/2023 на 19 юни с гост диригент Светлана Галианова и трима солисти. Концертът е от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“

Светлана Галианова е име добре познато на публиката в родния й град след няколко концерта с оркестъра в Добрич. В момента тя развива диригентската си кариера у нас и в чужбина и продължава академичното си образование в консерваторията в Атина – с пиано и ударни. Завършила е СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Добрич и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност „Оперно-симфонично дирижиране“ в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дебют като диригент прави с Академичен симфоничен оркестър (АСО) през месец ноември 2015 г. Активно участва и в майсторски класове по оперно – симфонично дирижиране при Гьоргу Рат във Флоренция, Италия с Оркестър „Маджио музикале“ през 2021, при Михалис Економу в Атина, Гърция с Филхармония Атина, също и в майсторски клас по пиано при Димитрий Туфексис в Болония, Италия, Асоциация Моцарт през март 2022 г. 

Проф. д-р Десислава Щерева завършва Московската консерватория „Чайковски”, където се дипломира в класа на проф. Зинаида Игнатиева. При нея завършва и двугодишна изпълнителска аспирантура. Има активна и разнообразна концертна дейност като солист и камерен партньор. Изявява се като солист на редица симфонични и камерни оркестри - Софийска, Пловдивска, Русенска, Плевенска, Бургаска, Шуменска филхармонии, камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и др. Понастоящем Десислава Щерева е професор в Катедра „Пиано“ на ТКДФ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и преподавател по пиано в департамент „Музика” в Нов Български Университет.

Далия Чолакова е родена през 2007 г. и е ученичка в НМУ „Любомир Пипков“ в класа по цигулка на Благородна Танева. Носител е на множество награди от национални и международни конкурси, сред които „Leonid Kogan“ (Брюксел, Белгия), „Kocian Violin Competition” ( Чехия), „Grumiaux“ (Белгия), IMS Violin Competition ( Берлин), „Jan Sibelius Fest”(Финландия), „Grand Prize Virtuoso“ (Франция), „North International Music Competition“ (Швеция), „E-Muse” (Гърция), „Rising Talents of Europe“ (Великобритания), „The Art of Strings” (Великобритания),“Best Wieniawski performance”(Великобритания), „Stage4kids“ (Германия) и др.

Ивайло Ангелов е виолист, свири и на мандолина. Роден е в гр. Ловеч. От 2020 г. е и преподавател по виола в НУИ „Добри Христов“ в същия град. Активно концертира и в състава на Симфониета - Варна, Варненски камерен оркестър, квартет „Колегиум Варна“ и  „Amaranth Orchestra”. Социалната му ангажираност намира изява и в работата му като трудотерапевт в Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания „Вижън Джуниър“ в град Варна, където  практикува музикална терапия и хлеботерапия на хора със специални потребности.

Програма:

Антонио Вивалди – Концерт №2 , оп.7 за мандолина и оркестър; Концерт №3, оп.3 за мандолина и оркестър;  Кратка симфония №1, До мажор

Солист Ивайло Ангелов - мандолина

Александър Танев - Юношески концерт за цигулка и струнен оркестър

Солист Далия Чолакова - цигулка

Йохан Себастиан Бах - Концерт за пиано и струнен оркестър № 1 в ре минор

Солист проф. Десислава Щерева - пиано

Три симфонии за мандолина и струнен оркестър

 

c