Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Калоян Ризов: Добрич би бил много по-хубав, ако правим добро, без да си завиждаме

Калоян Ризов ръководи благотворителната инициатива "Ние можем" в Добрич

В деня, в който отбелязваме Световния ден на добротата попитахме Калоян Ризов, ръководител благотворителната инициатива "Ние можем" в Добрич, какво е доброто и до какво води то, как се живее с призванието "доброволец", за поговорката "Няма ненаказано добро", вдъхновението и кой е "добър човек".

13 ноември - Световен ден на добротата 

С много добър среден успех Калоян Ризов, съвсем скоро, завърши специалност “Инспектор на общественото здраве” в Медицински университет Йорданка Филаретова София и веднага след това продължи да учи в сферата на финансите във Висшето училище по застраховане и финанси - ВУЗФ. От няколко месеца младежът разработва и свой собствен бранд за дрехи Rizov Style.

Калоян организира и едни от най-мащабните кампании по доброволчество в родния Добрич и други градове, като въвлече стотици в обществено-полезната дейност.

Какво е доброто и до какво води то?

"Доброто" е нещо уникално, аз вярвам в това, че когато правиш добро ти се връща добро, говоря за доброта, при която не очакваш заслуги след това, а го правиш с чисто сърце и наистина го желаеш.

Вие сте доброволец – как се живее с това?

Живея много удовлетворен от себе си, защото се опитвам да променя нещо и да давам добър пример в обществото. Също така чувствам много по-голяма отговорност, която нося, защото знам, че ме гледат малки деца, които взимат пример и ние като общество трябва да бъдем внимателни с това което показваме на тези, които се учат от нас. 

Защо битува поговорката "Няма ненаказано добро"?

Защото, когато си обвързан с кампании и с благотворителни каузи, си обвързан с хора, които ти дават позитивна енергия и тя се излъчва някъде.

Какво правите, за да вдъхновите повече хора да се включат в доброволческата дейност?

Кампаниите, които правя се опитвам да са модерни. Модерно е да излезеш навън и да направиш нещо добро за града си. Може би вдъхновявам, защото около мен има много млади хора, които им пука за града ни и наистина искаме този град да бъде по-хубав.

Най-вече трябва да си усмихнат и наистина да го правиш с голямо желание и така се постигат резултатите, които имахме в кампаниите с “Ние можем”.

Кой е "добър човек" и на кого правим и трябва да правим добро?

За да си “добър човек” трябва да притежаваш няколко качества, например: да си възпитан; да имаш уважение към хората; да нямаш агресия в себе си и завист; да можеш да приемаш чуждо мнение и мирогледа на другите. И да, на всеки трябва да правим добро - замислете се, колко по-хубав би бил света или нашият град Добрич, ако не си завиждаме, ако не се "плюем", а вместо това да направим добро на някой човек.

Автор: Преслав Нейчев

c