Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Как да получиш кредит без трудов договор?

Пазарът на труда се променя динамично, адаптирайки се към желанията на хората за по-гъвкави форми на работа – като професии на свободна практика, работа на граждански трудови договори, някои пък се издържат от наеми и други. Други хора пък в някакъв момент от живота си разчитат на обезщетения за безработица или майчинство, пенсии или друго. 

При всички положения, разнообразните случаи и истории на потребителите, налагат на финансовите институции да предложат нови видове кредити, които да отговарят на различните нужди. 

Така, на пазара вече има разнообразие от кредити, подходящи дори за хора без постоянен трудов договор. Кой обаче ги предлага? Как да получиш кредит без трудов договор ? – отговорите на това даваме в този материал. 

Защо трудовият договор е важен? 

Трудовият договор може да бъде един от основните сигнали за финансова стабилност при кандидатстване за кредит. Кредиторите често може да използват наличието на трудов договор като гаранция за наличието на регулярни доходи, което намалява риска неспособност за погасяване на дълга.

Трудовият договор често бива използван като част от оценката на кредитоспособността на кандидатите, включваща анализ на доходите, трудовия стаж и професионалната стабилност на заемополучателя. 

Макар трудовият договор да е важен за оценката на кредитоспособността, той далеч не е единственият фактор, който я определя. Важно е да се вземат предвид кредитната история на кандидата, но може да се вземат предвид и семейно положение, наличието на собствено жилище, автомобил и друго.  

Възможности за кредит без трудов договор

По-често кредитите без трудов договор са малки по размер заеми – от няколко стотин до няколко хиляди лева. Такъв тип заеми се предлагат по-често от небанковите финансови институции.

Оценката на кредитоспособността се фокусира върху други доказателства за стабилност и платежоспособност като доходи от наем, майчинство, пенсия или дори обезщетения за безработица. Такива институции предлагат бързи кредити онлайн или кредитни карти с възможност за месечно теглене на определен лимит.

Много кредитори дават възможност да се кандидатства само срещу лична карта и изцяло дистанционно, а процесите по одобрение могат да бъдат напълно автоматизирани. 

Какво трябва да знаеш, когато кандидатстваш без трудов договор?

Имай предвид, че небанковите финансови институции, които по-често са тези, които предлагат кредити без трудов договор, може да имат по-високи лихви спрямо традиционните банкови кредити. Макар това да не минимизира удобството да се възползваш от пари при нужда, важно е да си наясно и да можеш да прецениш възможностите си спрямо финансовото ти състояние.

Друго, което е добре да знаеш е, че ако имаш лоша кредитна история и нямаш постоянен трудов договор, може да имаш проблем да получиш заем от банка или от небанкова финансова институция. Причината е в това, че когато два от много важните критерия за оценка на кредитоспособността не са на лице – възможно е кредиторите да не поемат този риск. 

Как се кандидатства за кредит без трудов договор?

Кандидатстването за кредит без трудов договор зависи от възможностите, които кредиторите са предоставили. За щастие и удобство на потребителите, все по-често може да се случи изцяло онлайн, но възможността да се посети и офис също може да е налична. 

Проверките и обратната връзка обикновено са бързи, а процедурата е лесна – по-често се изисква само лична карта по време на процеса по кандидатстване, което прави този тип земи особено подходящи при спешни случаи.

Разбира се, различните кредитори имат различни изисквания, условия и процеси. Винаги се запознавай с тях, за да избегнеш възможни оскъпявания или такси, които може и да не плащаш. Не прави компромис и не поемай рискове - избирай регламентирани кредитори – банки или небанкови финансови институции, за да имаш сигурност, че законът те защитава.

Източник на изображение: Adobe Stock

c