Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Изложбата "Дарители на Държавен архив - Добрич през 2022 г." ще представят в областния град

На 9 юни Международния ден на архивите в Добрич ще бъде представена изложба с отпечатък от Ахил Карамузов и Веселин Бончев

По повод 9 юни Международния ден на архивите, Държавен архив - Добрич организира документална изложба "Дарители на Държавен архив - Добрич през 2022 г." Изложбата ще бъде представена от 10:00 до 16:00 часа на 9 юни в сградата на архива. Тя ще включва документи от новия фонд, предаден безвъзмездно от дъщерята на Ахил Карамузов, Тереза Карамузова. Ахил Карамузов е бил известен музикален педагог, историк и музиковед, роден в Каварна през 1933 година. Той е съставил над 400 публикации в различни медии и е автор на няколко книги, свързани с музикалния живот и културата в Добрич.

Освен това, Държавен архив - Добрич се е сдобил през 2022 година и с дарение на документи от Веселин Бончев - педагог, общественик и изследовател на Добруджанската история. Веселин Бончев е роден в село Голяма Смолница през 1942 година и е известен със своя принос в развитието на град Добрич. Той е автор на множество книги и статии, свързани с историята на региона.

В рамките на празничния ден, Държавен архив - Добрич ще номинира и "Читател на годината". Грамотата за "Читател на годината" за 2022 година ще бъде връчена на Цветан Сашев, уредник в отдел "Нова и най-нова история" при Регионален исторически музей - Добрич. Темата, по която той проучва архивни документи, е свързана с историята на град Добрич и региона.

c